idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume

swimming pool vukovar is located on the site of the old, open-air swimming complex in borovo naselje, croatia, which had been destroyed during the war of the 1990s. architect idis turato has conceived the new swimming pool vukovar as a compact building intended for a variety of activities and programs related to water sports. the swimming pool building is a composite structure and a heterogeneous assembly which simultaneously opens up and closes off; it accommodates, rises and drops, floats, sinks, transforms, communicates with all of its users. athletes, swimmers, water polo teams and synchronized swimming clubs, as well as amateurs, recreational swimmers, non-swimmers, persons with disabilities, bathers, sports fans and enthusiasts, can utilize the space in their own specific and autonomous ways, thereby purposefully programming this multipurpose construction.

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume designboom
photo by ivan dorotić

 

 

the west side of the building is a multi-channeled entrance to the complex. apart from the main ground-floor public entrance, there are two separate ones on the flanks of the façade which serve to divide the regular users: the athletes and visitors — by means of a wide ramp on the right, they dive into the underground level of the building with its locker rooms, while sports and fitness club members use the entrance on top of a large staircase on the left.

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume

photo by ivan dorotić

 

 

towering over the east façade, is a large vent tower/chimney, at the same time a space marker, a totem, and a colossal spotlight for the outdoor swimming pools. to the south of the building is the outdoor swimming area with a smaller training pool, appropriate for use by non-swimmers, and a larger sized pool for play, recreation and leisure. in the summer months, the outdoor pools paired with the adjacent tennis courts and facilities, offer the vukovar community a varied and integrated recreational experience.

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume

photo by ivan dorotić

 

 

the entrance hall is connected to the catering facilities as well as the sports clubs’ spaces and offices. the café has been envisioned on two levels, connecting the foyer in its full height, thus bringing together visitors to the entrance hall and patrons of sports and fitness facilities. 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by marko mihaljević

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by marko mihaljević

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by ivan dorotić

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume designboom
photo by ivan dorotić

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by ivan dorotić

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by ivan dorotić

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by ivan dorotić

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume
photo by ivan dorotić

 

idis turato wraps yellow swimming complex interiors into black asymmetrical volume designboom
photo by ivan dorotić

 

 

project info:

 

architects: idis turato / turato architects

location: vukovar, croatia

collaborators: (2nd project from 2012): ana staničić, marko liović, josip mičetić, vilijam brajković, vedran hubicki /(1st project, from 2004): gordan resan, ivana žalac, janja zovko, saša randić, margita grubiša

structural engineering: nikolina drinski (1st project), ante grubišić (2nd project)

façades: božidar legović, ivan conjar

total area: 4.317 sqm

usable floor area: 4.317 sqm

client: fond za obnovu i razvoj grada vukovara

photography: ivan dorotić (bosnić+dorotić), marko mihaljević 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,908 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine