idmm_fsone

idmm_fsone_db_01b
image © yoon joon hwan 
video by IDMM architects

 

 

in the dense urban center of cheongju-si, south korea, where box-like structures maximize floor area ratios housing commercial spaces around every corner, local studio IDMM architects was commissioned to break the mold to design the f.s. one building. occupying a corner site, the client wanted for the building to become an unexpected treat for the eye, in a sense an attraction unto itself. the five-story commercial space is composed entirely of reinforced concrete that forms a series of viewfinders connected by angled bridges that offer nontraditional spaces inside and natural rooftop stairs that become seating in an urban stage.

idmm_fsone
the structure serves as a sort of sculpture breaking the mold of box-like buildings
image © yoon joon hwan

 

 

the structure, with its massive floating volumes, invites visitors to explore within and throughout its various levels. circulation moves freely from interior to exterior and back to interior again through the various staircases elevated above the ground level. full-height glass panes inset from the large openings concluding each form allow for views both inside and outside of the structure attracting visitors while framing the different urban views for guests inside. the top floor is a private space for the client in a form elevated above the commercial space below and supported by large pilotis. on the underside of the floating form, a series of lights pixelate the exposed soffit providing partial shelter over the stairs.

idmm_fsone
the large exterior staircase serves as steps from which the city can be viewed
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
the client’s private home occupies the separated floating structure above the commercial space
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
the front elevation exemplifies the dynamic forms and their connections
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
inset square lights dot the soffits
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
a restaurant looks out over the city through an expanded opening 
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
the angled forms carry through to the interior
image © yoon joon hwan

idmm_fsone
image © yoon joon hwan

 

 

 

 

project info:

 

 

architect: heesoo kwak
location: cheongju-si, south korea
commercial building area: 735.30m²
building area: 512.70m²
gross floor area: 961.33m²
building scope: 5 floors
height: 20.1m
structure: reinforced concrete
finishing: exposed concrete
completion: 2014
project credit: heesoo kwak and idmm architects
photo credit: yoon joon hwan

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save