‘atelier tenjinyama’ by ikimono architects, takasaki, gunma, japan
all images courtesy of ikimono architects

 

 

 

primitively speaking, shelters were created to protect the inhabitant from the unrelenting forces of nature, creating a separation between an interior and exterior environment. japanese studio ikimono architects set out to do just the opposite. atelier tenjinyama is a studio and residence located in an urban area next to a busy street. the rather traditional construction of the house, using reinforced concrete walls defining a regular rectangular footprint, is made extraordinary through its generous openings. large vertical apertures and, above all, a glass roof make the house a blank canvas left to be animated by each and every intricate change in nature’s weather patterns. at times the space is filled with light, at others it is opened and offers the feeling of being outdoors, at others it is attacked by rain and blanketed with snow- all conditions that are made visible and allowed to change the very nature of the interior.

 

 


video © ikimono architects

 

 

 

poem offered by the architect:

on spring, smell of flower covers the office,
on summer, shade of tree is dropped,
on autumn, the leaf falls in the bed of awaking,
on winter, the sunshine pours into the ground.

on sunny, floating cloud is reflected in the ceiling,
on rainy, the ceiling rings strongly,
on cloudy, it is an abstract screen,
on snowy, it is a white, soft roof,

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_01
front entrance and patio

 

 

 

in the morning, look at a disappearing star,
in the daytime, air rises up,
in the evening, the room is stained with madder red,
in the night, the shadowgraph moves on the wall.

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_01b 
view from the street

 

 

 

the trees puts the root on the floor of soil,
resolves water and it makes it to oxygen,
the person breathes in this oxygen and is work,
to grow the tree, i water it.

tent concrete is to defend from severity,
place like garden is to melt to geniality,
to know transience, we are enclosed by the living thing,
if time passes, here is becomes a grave.

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_05

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_06
view of the glass rooftop

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_07
rooftop covered in snow

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_08
view of the studio from the ceiling

 

 

tenjinyama_db_GIF
bamboo growing inside the structure

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_09
ventilation system

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_10 

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_02
interior

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_03

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_04 

 

 

tenjinyama_ikimonoarchitects_db_12

 

 

drawings

 

 

 

project info:

 

 

architect: takashi fujino / ikimono architects
structural engineers: akira suzuki / asa
landscape: atsuo ota / acid nature 0220
general contractors: kenchikusha shiki inc.
structure: reinforced concrete
site area: 177.18 square meters
building area: 61.93 square meters
floor area: 61.93 square meters
use: office + residential
roof: safety glass shatterproof
exterior: reinforced concrete