kindergarten complex in shanghai by office mass is shaped like the infinity symbol
 

kindergarten complex in shanghai by office mass is shaped like the infinity symbol

in an irregular land encircled by a typical villa area in shanghai, office mass tries to break through the dual restriction of surrounding environment and norms through design strategies to create an ideal space for children in the city. the kindergarten, which looks like an infinity symbol from above, is a colorful complex of classrooms and public spaces with a number of spacious and green inner courtyards.


units

 

 

as a bonsai of urban scale, the kindergarten is an idealized space, while the most important thing is to introduce unusual experiences into the daily life of kids. unlike ordinary centralized kindergartens, the architects have decomposed the building into houses, corridors and courtyards. these spatial components, just like building blocks, form one infinity symbol through stacking in a loose order.


waiting area

 

 

the rectangular units with cluster layout, are classrooms. the house unit with diagonal sloping roof unifies the two classes at the first and second floor into one mass. the corridor connects the scattered houses in series and accommodates kindergarten’s service spaces. the team has deliberately widened the circular corridor and integrated it with the outdoor space to make it a space for children to hang out, meet and play. the circular corridor and houses split the site into four different styles of courtyards — an open outer courtyard, tortuous east and west inner courtyards, roof garden and tree yard under big trees, where children are free to do exercises, play, plant and climb.


yellow staircase

 


painting room

 


interior of the rectangular classroom

 


plant identification garden on the rooftop

 


channel connecting two courtyards

 


entrance space in the morning

 


entrance space in the evening

 


living room

 


west courtyard

 


tree courtyard

 

 

project info:

 

name: ∞kindergarten(infinity kindergarten)

architects: office mass

architect in charge: wu hailong

design team: wu hailong, zhao lin, li sanjian, chen liujun, tang chengyin, miao mengna, cheng mengya, guo sibo, wei wei, li shihui, mao guangzhi, luo binhui, zhou jingxuan, yu bin, xu zhijie

construction drawing: UDG

structure: he li, song zewei, guo weibin

HVAC: chen cuiwu, sun gang, huang xiaokan

electrical engineering: chen zhiyuan, yang zongjun

water supply and drainage: kong linglan, hu longshun

BIM: cheng mengya, shua liyu

location: xuefu road, longhao road, jinshan district, shanghai

client: bureau of education, jinshan district, shanghai

site area: 8375 sqm

gross floor area: 5899 sqm

completion date: oct 2017

photography: su shengliang

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    490,385 subscribers
    - see sample
    - see sample