fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam

fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam

‘the kaleidoscope’ by inrestudio 

 

Placed between hill and sea on a factory site in Central Vietnam, ‘The Kaleidoscope’ is a living and working hub completed by Japanese-led practice Inrestudio. The building features a sculpturally conical roof, evoking a Vietnamese farmer’s hat, that rests atop a series of angular blocks and generous wall-to-ceiling glazing. Together, these architectural features help protect the complex from the region’s harsh tropical climate — namely, hot winds, typhoons, and floods.

 

Besides keeping the building shaded entirely, the roof protects window openings from rain splatter thanks to its deep eaves. Meanwhile, a ventilated cavity between its double-layered frame acts as a natural heat insulator when sunlight strikes full force. 

living and working spaces coexist under a roof amid vietnamese coastal landscape 1
all images © Hiroyuki Oki

 

 

v-shaped rooms with perforated ventilation blocks 

 

Layout-wise, for optimal climate control and flow, the architects shaped the building by arranging its walls perpendicularly to the roof periphery, creating seven V-shaped blocks with perforated facades for natural ventilation and framing expansive views of the surroundings.

 

‘Perforated ventilation blocks are common building elements in tropical regions, not only to moderate environmental factors but also for casting unique light patterns. Custom precast ventilation blocks compose the outer surfaces of the triangular volumes to provide privacy to the inner rooms. These fiber-reinforced concrete blocks have larger dimensions than usual and match the grand scale of the surrounding backdrop,’ explains Inrestudio. 

living and working spaces coexist under a roof amid vietnamese coastal landscape 2

the conical roof revealing the skylights of each angular volume below it

 

 

Speaking of inner rooms, each angular block hosts private functions like bedrooms and offices, while the spaces in-between them are set for social programs, including a central office and parlors. The cavernous quality of the main office creates a pleasant play of natural light. Furthermore, Inrestudio set up a simple lighting design that helps transition smoothly from day to night, from working to living and resting. Indeed, as the day unfolds, the building starts to look like a big house filled with soft and warm lighting.

living and working spaces coexist under a roof amid vietnamese coastal landscape 3
perforated ventilation blocks

 

 

‘The Kaleidoscope’ was completed after a five-year-long process. Carrying out its construction is a team of experienced builders from Saigon, the largest city in Vietnam, and local farmer workers. ‘Not only does the project symbolize the client’s initiative, but it contributes to the evolution of the local workmanship and offering a window into the potential of rural construction,’ concludes the studio. 

living and working spaces coexist under a roof amid vietnamese coastal landscape 4

deep eaves help protect the building from extreme heat and rain 

 

the-kaleidoscope-designboom-full-1

living and working spaces coexist under a roof amid vietnamese coastal landscape 7

central office

living and working spaces coexist under a roof amid vietnamese coastal landscape 8

wall-to-ceiling glazing, enabling a rich play of natural lighting

 

the-kaleidoscope-designboom-full-2

 

 

 

1/5
fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam
 
fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam
 
fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam
 
fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam
 
fitted with a conical roof, this living-working hub adapts to the harsh climate of vietnam
 

project info:

 

name: The Kaleidoscope

location: Quang Binh,Central Vietnam 

program: office and residence
completion date: May, 2022

project area: 960 sqm 

client: Hoang Long Mineral JSC
architecture: Inrestudio | @inrestudio
lead architect: Kosuke Nishijima
design team: Nguyen Quynh Han, Vo Hanh Nhan

construction: Hoang My SG
window consultant: YKK AP Inc.
lighting consultant: nanoHome
photography: Hiroyuki Oki

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5