the shanghai based practice, interval architects, has designed a new botanic art center in the hebei province of china. the ‘tower of bricks’ project is located between a wetland park and the city of hengshui. after a government plan to convert the wetland into a botanic park, the scheme called for the design of an art center in the existing hoffman brick kiln, which was previously abandoned on the site.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
southwest façade, all images courtesy of interval architects

 

 

the concept behind the architect‘s design aims to recall the history of the kiln within the new architecture. the new botanic art center is mainly a gallery showcasing plants, potteries and floral art. the new building is therefore a public facility that contrasts with the old kiln which was a building purely for industrial production. with the intention to connect to the spatial history of the place, the art center has a massing and composition that refers to the old kiln but is programmed with contemporary functions and experiences.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

overlooking the west façade by the lake

 

 

the observation tower preserves the symbol of the former chimney and it has been made accessible allowing people to ‘climb up the chimney.’  the composition of the botanic art center conceptually refers to the old hoffman kiln with a looped and vaulted space that surrounds a central courtyard. along the vaulted arcade, several courtyards are proposed and break the spatial continuity, creating a connection between the interior and exterior.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
west façade

 

 

various patterns of stacking bricks are used on the façade in order to generate translucency, which breaks the solidity and heaviness of the brick wall. the façade of the interior courtyard is made more translucent in order to imply the publicness of the space. the observation tower is clad with bricks stacked more openly, to allow more light into the the tower and weaken its heaviness. while the design of the tower of bricks has a reference to a traditional kiln, the new architecture holds a contemporary position in terms of the idea of publicness, connectivity to the environment and user experience. interval architects creates a space that extends people’s memory of the existing kiln, resulting in an architecture that connects history with the future.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
east façade

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

main entrance plaza

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

overlooking east façade by the lake

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

night view of the restaurant

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
inner courtyard entrance

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
vaulted galleries

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

inner courtyard overlooking the tower

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

detail of the brick façade

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
west entrance

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news