iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze
 

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

neutelings riedijk architects, in collaboration with fashion designer iris van herpen, has designed ‘naturalis’, the national research institute for biodiversity, in the dutch city of leiden. the institute’s long and rich history dates back to 1820 with its founding by king willem I. an exponential growth of visitors in the last decade — seeing more than 400,000 guests per year — led to an urgent necessity to renovate. neutelings riedijk architects sought to create a sustainable ensemble of existing buildings and new-build, with each activity housed in a specific form and connected by a light-flooded central atrium. the new, future-proof complex brings a growing collection of 42 million objects together under one roof.

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze
all images courtesy of scagliolabrakkee / © neutelings riedijk architects

 

 

externally, the exhibition halls of naturalis are wrapped in horizontal layers of stone blocks that mimic a geological structure. natural crystals embedded within the travertine variety of stone generates a luminous sparkle across the building’s façade. these stone layers are interrupted by panels of white, concrete elements designed by iris van herpen. neutelings riedijk architects invited the dutch fashion designer to create a total of 263 panels drawn from the natural shapes found throughout the institute’s collection. seemingly smooth as silk, the panels resemble flowing fabric — a nod to van herpen’s innovative dress designs.

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

 

 

inside the museum, new state of the art facilities accommodate more than two hundred researchers, whose studies focus on global issues including climate change, the decline of biodiversity on earth, food supply and water quality. meanwhile, the new museum building offers the public the chance to experience the wealth and beauty of nature. a central atrium connects the various parts of the institute: the existing offices and depots with the newly built museum and laboratories. the atrium comprises a three-dimensional concrete structure taking the form of interlocking molecules of ovals, triangles and hexagons, and filters light through generously-proportioned circular windows.

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

 

 

the building’s public functions — including a restaurant, shop and exhibition hall — can be found on the ground floor, where visitors can view the examinations of the last whales washed ashore. inside the museum, dutch designer tord boontje is exhibiting nearly 100 striking and colorful wall panels. taking the form of visual stories, the installation blends photography and drawing to reveal the wonders of the natural world through exquisite floral and animal motifs.

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

iris van herpen wraps neutelings riedijk-designed 'naturalis' in silky concrete geological frieze

 

 

 

project info: 

 

general:

program: museum 17.000 sqm; offices en depots 18.000 sqm; laboratories 3.000 sqm

surface area: total of 38.000 sqm of which 20.000 sqm new built and 18.000 sqm renovation of existing buildings

location: darwinweg 2, leiden, the netherlands

client: naturalis biodiversity center

start design: march 2013

start construction: january 2017

completion: may 2019

in use: august 2019

 

design team: 

architectural design: neutelings riedijk architecten

architectural design team: michiel riedijk, willem jan neutelings, frank beelen, kenny tang, guillem colomer fontanet, jolien van bever, inés escauriaza otazua, marie brabcová, cynthia deckers

architectural engineering: ABT BV ingenieursbureau

structural engineering: aronsohn raadgevende ingenieurs

installation design: huisman en van muijen

building physics: DGMR raadgevende ingenieurs

interior designer (general public areas) (offices): neutelings riedijk architecten; hollandse nieuwe

designers of artworks: iris van herpen (concrete relief); studio tord boontje (graphics)

urbanist: studio hartzema

cost calculation: IGG / bointon de groot

landscape architect: H+N+S, amersfoort

 

copyrights: 

photography: scagliola brakkee fotografie

model: archimpact

photography model: neutelings riedijk architecten

  • I think the whole thing is pretty groovy.

    David
  • The project seams to have worked from a soothing interior and a bit neglected the exterior…

    Anette

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,116 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine