IROJE KHM architects kyeong dok jai
image © jong oh kim

 

 

 

in line with their mastery of interior/exterior space, korean practice IROJE KHM architects completes kyeong dok jai, a single family residence in gyeonggi-do, korea. the striking louvered facade informs a semi-private threshold understood as the outer wall of the home. the structure itself takes on a fluid form inverting the traditional house as a centralized volume and instead utilizing outdoor functions as the central core to the home. a series of exposed courtyards lead from one area of the home to another, occupying the various nooks created by the negative space of the structure. 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
front elevation
image © jong oh kim

 

 

 

each patio enjoys varying degrees of exposure and privacy so that at any given time of day there is a space outside ideally suited to the elements. large windows follow the angled masses of the design nurturing open spaces with direct views to the exterior gardens. stairs almost act as bridges projecting through the tall spaces connecting dispersed floor plates and rooms, seemingly slicing through the flow of movement intended by the angled walls.

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
(left) a curved screen provides partial privacy to the inner courtyards
(right) view from the rooftop
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
view towards the entrance
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
entry area
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
exterior space enclosed within the outer screening element
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
exterior gardens take up the leftover spaces between structure and screen
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
offset platforms define different programmatic elements
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
view of the central stairs and various levels
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
different functions are visible from the central space
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
living room
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
basement area
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
screen details
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
view of the screen from the interior
image © jong oh kim

 

 

IROJE KHM architects construct kyeong dok jai within a louvered screen wall
image © jong oh kim

 

 

 

drawings

 

 

 

project info:

 

 

architect : hyoman kim – iroje khm architects
design team : kyung jin-jung, seunghee-song, su kyung-jang
location : 1108-4, haengsindong, deogyang-gu, goyang-si, gyeonggi-do, korea
use : residence
site area : 236.30 ㎡
bldg. area : 115.68 ㎡
gross floor area : 329.66 ㎡
structure : concrete rahmen
exterior finishing : dry-vit, aluminium pipe, glass
interior finishing : confloor, wood flooring, v.p, urethan paint on steel plate.