issei suma completes five community oriented huts in japanese mountains
 

issei suma completes five community oriented huts in japanese mountains

 

 

japanese architect issei suma has completed the construction on one of their latest projects, jikka, a series of five huts located on the top of a previously flattened mountaintop in shizuoka prefecture. the modest complex belongs to two women- one a social worker and the other a chef – and fulfills as much an altruistic purpose as it does provide permanent housing, a restaurant, and temporary accommodation for the community. with elderly and disabled care at the heart of the project, the restaurant delivers locally-sourced meals to those in the community that are immobile or otherwise unable to feed themselves.

isseisuma_jikka
the homogeneity of material lends to the simplicity and calmness of the architecture
image © takumi ota (also first image)

 

 

the housing provides a sort of hospice care for the sick and elderly, as well as those who wish to help to serve the community. the five huts, each designed to fulfill a specific purpose, form a cohesive structure, unassuming in scale and representative of the mountaintop in occupies. the foundation consists of cast-in-place concrete forming gentle curves framing the semi-circular doorways and windows. resting on top, white-coated timber planks and sheathing ascend to a gradual point containing a small skylight that indirectly illuminates the interior spaces and reflects natural light throughout.

isseisuma_jikka
image © takumi ota

 

 

variously-sized openings on each side of the squared footprints provide constant views and connections to the calming exterior. from the exterior, slender planks left to their natural color wrap each surface creating a soft, smooth cladding. think arches expose where square is turned into circle, with the grain of the envelope slowly twisting around the huts’ canopies, somewhere in between the primitive and the holy. 

isseisuma_jikka
the different height of each hut represents the mountain range they reside in
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

isseisuma_jikka
the wooden huts maintain a low profile in the wooded landscape
image © takumi ota

isseisuma_jikka
semi-circular doors connect each hut to the exterior
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

isseisuma_jikka
the central and largest hut contains the kitchen and space for seating
image © takumi ota

isseisuma_jikka
the ground level is flooded with natural light from the walls and above
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

isseisuma_jikka
a gradual sloping bathtub caters to those with handicaps
image © takumi ota

isseisuma_jikka
skylights diffuse natural light throughout
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

isseisuma_jikka
image © takumi ota

 

 

 

 

project info:

 

 

design: suma/issei suma
contractor: hirai construction
structural engineer: nawaken-jm
structure: rc+timber frame(roof)
total floor area: 100 sq/m
built: 09/2015

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine