jakob + macfarlane completes green cube building for euronews' HQ
 
jakob + macfarlane completes green cube building for euronews' HQ jakob + macfarlane completes green cube building for euronews' HQ
oct 16, 2015

jakob + macfarlane completes green cube building for euronews' HQ


jakob + macfarlane completes green cube building for euronews’ new HQ
photography © nicolas borel
all images courtesy of jakob + macfarlane

 

 

 

the redevelopment project for the quay rambaud, located along the banks of the saône river in lyon, is part of a vast masterplan aimed at renewing the city’s confluence district, formerly an abandoned dockland. as part of this development, paris-based architecture studio jakob + macfarlane designed two distinctive buildings: the orange cube, which completed in 2011, and the green cube, a design that forms the headquarters of euronews.

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the green cube is located along the banks of the saône river in lyon

 

 

 

the scheme is conceived as a stretched cube, pierced by two conical atria — referred to as ‘eyes’ — that introduce daylight and air, while providing views of the adjacent waterway. symbolically, the openings are also intended to represent those of the news organization, capturing the events of the world around us.

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the pattern of the perforated elevation was created by french artist fabrice hyber

 

 

 

the building’s envelope is composed of a light, primarily glazed façade, doubled with an irregularly perforated aluminum cladding. this results in a permeable double-skin that plays with light inside interior spaces and enriches perspectives towards the exterior — a cinematic approach that references the movement and flow of the saône.

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the building forms the headquarters of an international news agency

 

 

 

the bold choice of green is seen as a reference to the color of the river, and sets up a dialogue between architecture and the undulating landscape located on the opposite bank. the pattern of the perforated elevation was created by french artist fabrice hyber, who often uses the color green in his work.

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the voids introduce daylight and air, while providing views of the adjacent waterway

 

 

 

internally, the building contains two primary types of program: public service spaces at ground level, including the entry hall and restaurant, and the headquarters of euronews, complete with various offices, recording studios, and multimedia spaces. the entry hall traverses the ground level, connecting the quay to the parallel circulation road to the east. the offices are spread across six levels: storeys 1 and 2 contain the newsroom, while the remaining levels contain two studios each, accessible via two vertical circulation cores that also contain technical spaces.

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the building’s envelope is composed of a light, primarily glazed façade

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the bold choice of green is seen as a reference to the color of the river and the surrounding landscape

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the headquarters are complete with various offices, recording studios, and multimedia spaces

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
views are provided towards the adjacent river

jakob macfarlane green cube euronews headquarters lyon confluence france designboom
the scheme is conceived as a stretched cube, pierced by two conical atria

 

 

project info:

 

location: lyon, france
program: multimedia offices / offices/ TV studios / 7 levels including ground level / 1 underground parking level
client: euronews / VNF / caisse des dépôts / cardinal (promoter)
architect: jakob + macfarlane (dominique jakob, brendan macfarlane)
project manager: thomas sablayrolles
collaborators: SNC lavalin (construction) / T/E/S/S atelier d’ingénierie (façade engineer) vilquin (metal structure) / allouis (envelope) / cofedy ineo, spie sud-est (MEP) / jean-paul lamoureux (acoustics) / artistic intervention on the façade by fabrice hyber / AOS (interiors) / veritas (inspection agency)
floor area: 10,000 sqm
opening: october, 2015

  • Reminds me of the time I saw a lady sunbathing face down in the sand…

    gerard farnham says:
  • first an orange cube, now a green cube. what next for this creative powerhouse? red cube?? purple cube??

    Pete says:
  • The green makes me happy, but the eye sockets not so much

    Alaimo says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,661 subscribers
- see sample
- see sample