old garment factory is converted into bali's newest creative studio
 

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

once an abandoned garment factory, ‘kinship studio bali’ is a newly renovated collaborative work-space that has opened its doors to creative individuals on the colourful indonesian island. the new studio’s connection between old and new has been successfully brought about through a close partnership between the client and architect. the client specified that the resulting space should include a number of functions, including private offices, an open-plan co-working space, a photography studio, a cafe and a mixed use area.

old garment factory is converted into bali's newest creative studio
view from the second floor of the ground level’s open-plan layout

all images courtesy of jasmine mariani

 

 

with a modern, industrial aesthetic in mind, the client’s taste in style and ideas is combined with the architect‘s specialisation in low-waste construction methods to produce a comfortable space that encourages creativity and collaboration. the architect, who was also the on-site project manager, was able to work with the client on site regularly to choose all materials and finishings. this ensured that the client’s defined creative concept was properly translated through the construction and architecture.

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

downstairs, the transition from public to private is divided by furniture type, shared work areas evolve into privately allocated desks

 

 

old walls have been knocked down and used as foundations for the private offices, while glass panels were carefully removed and reintegrated as new windows. plastered walls that had started to bubble and chip have been sanded down to reveal a variety of colours and textures, later combined with freshly polished cement walls – this emphasis of reminding users of the old factory was vital throughout the introduction of new elements, a concept respected by both client and designer. ultimately, kinship studio has brought life back into the shell of an abandoned 20 year old factory, converting it into one of bali’s most unique workspaces.

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

the shape of the suspended lighting is reflected through the layout and formation of the work stations

 

 

the project was able to respect the existing structure whilst introducing modern offices, an open plan co-working area, a conference room, a photography studio, and a small cafe. the new bathrooms simply replaced the old ones by following existing plumbing and electrical plans, so as to minimize the installation of any new pipes and cables. the client’s choice in light coloured furniture, decoration and the inclusion of greenery brings warmth and life to a modern space, encouraging users to interact and collaborate with other visitors.

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

the entrance way leads to a small cafe, where members and non members can gather and meet

old garment factory is converted into bali's newest creative studio
second floor level offices are accessed via a walkway, with metal framed glass doors and windows

old garment factory is converted into bali's newest creative studio
the walkway is protected by a metal mesh barrier, which contributes to the overall industrial style of the project

old garment factory is converted into bali's newest creative studio
a living room style lounge area invites users to relax and interact with each other, disconnecting from the typical workspace environment

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

the client’s choice in warm wooden furniture connects the different functional spaces throughout the project with its texture and contrast to the cool cement floor and low temperature lighting

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

work space view showing the exposed concrete wall and flooring

old garment factory is converted into bali's newest creative studio
the location of the existing bathrooms was utilized to minimize plumbing and electrical interventions

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

the staircase steps are made of reinforced concrete blocks and are supported by delicate rods of subtly rusted metal

old garment factory is converted into bali's newest creative studio

the entrance to kinship studio is identified by its signature orange columns, a colour repeated throughout the project amongst various elements

 

 

project info:

 

project name:kinship studio

project location: bali, indonesia

architect/project manager: jasmine mariani

client: louise millroy

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,074 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine