JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside
 

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

paris based practice, JCPCDR architecture, has designed ‘the forest house‘ for a music composer who recently moved into a family house in the french countryside. the client wished to transform the old tool shed into an intimate, isolated and independent space, where he could work and relax, for a limited budget. the project aimed to use 100% ecological materials was allocated a small budget of $11,300 (€10,000). this was achieved thanks to a very simple and artful structure design, and careful choice of materials.

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

all images courtesy of JCPCDR architecture

 

 

the compact building is designed by the architect to house all the necessary amenities, such as, electricity, wooden stove, an outdoor shower and dry toilet. to help reduce costs, glass panels and steel were taken from the remains of a destroyed factory and timber was chosen among scraps from the nearest sawmill. proximity of the suppliers was also crucial in minimising costs as well as carbon footprint, all the parts were then cut and assembled on site.

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

 

 

the space, though small in size, is conceived to give a sense of quiet and intimacy within the surrounding nature. whether you are standing, sitting or even laying down on the convertible sofa, canopies are designed to frame various perspectives of the vegetable garden, the beautiful 1940’s house and even the stars at night with the glass triangle. light flows from one side of the house to the other, and the ambience transforms throughout the day and the seasons. 
JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

JCPCDR transforms garden shed into 'the forest house' in french countryside

 

 

project info:

 

project name: ‘the forest house’

architect: JCPCDR architecture

location: france

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

  • Amazing ! Love it, beautiful AND ecological at the same time, that’s exactly what the world needs right now. This project rocks !

    Juls
  • Hi @Jimmy Xi,

    The pipe and the hole in the ceiling is for a removable Fireplace ! The composer sometime need more space for a drummer or other instrument so the fireplace use to be removable !

    Glad that you like the project !

    JCPCDR TEAM

    JCPCDR
  • Nice, clean conversion. I could work there! …but, what was that pipe and the hole in the ceiling for?

    Jimmy

    Jimmy Xi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,232 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine