architect jean-pierre lott has completed a sculptural multi-media library in vitrolles — a city on the outskirts of marseille in the south of france. the building has been designed to express ‘movement and lightness’ as a metaphor for reading. the scheme features a contrasting façade that comprises an inviting level of glazing aligned with the street. above, an undulating veil of white concrete features apertures that resemble lattice work.

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-X2
all images © aldo amoretti

 

 

the transparent base offers pedestrians a clear view of the library’s entrance, its exhibition spaces, the café, and the auditorium. the upper level contains the more secluded reading rooms, which have been designed in a manner that reflects the rippling elevations. throughout the project jean-pierre lott paid close attention to the amount of light that enters the structure. consequently, the north facing façade has more openings, ensuring a constant source of northern light.

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
the undulating veil of concrete features apertures that resemble lattice work

 

 

sharing a direct connection with the reception area, the children’s section is located on the ground floor, adjoining a garden that allows for outdoor activity. forming the focal point of the space, the ‘fairy tale hour’ room hovers above the reception area providing a place for dreaming and storytelling. a grand staircase leads to the level above where open walkways link the various rooms. finally, the uppermost storey contains the reading floors and can be accessed by a dedicated service elevator.

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
an inviting level of glazing is aligned with the street

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
the children’s section is located on the ground floor

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
forming the focal point of the interior, the ‘fairy tale hour’ room hovers above the reception area

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
a grand staircase leads to the level above

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
elevated walkways connect the various rooms

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
areas of greenery are found within the scheme

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
the reception area at ground level

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-02
the building’s appearance changes depending on the time of day

jean-pierre-lott-vitrolles-media-library-les-pins-france-designboom-12
the multi-media library is located in vitrolles, a city on the outskirts of marseille

 

 

project info:

 

project: vitrolles media library
address: 1 place de la liberté, avenue des salyen, 13127 vitrolles
client: city of vitrolles
client representative: icade
architect: jean-pierre lott – architect of record
TCE engineering consultant: OTEIS
HQE engineering consultant: OASIIS
acoustics engineering consultant: ACOUSTB
surface area: 3,990 sqm net floor area
total cost: €10m excluding VAT
environmental certification: BDM building, silver level
project duration: 20 months
competition: 2012
construction: 2013 — 2015
completion: 2016
photography: aldo amoretti

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save