studio gang clads writers theatre near chicago with timber lattice studio gang clads writers theatre near chicago with timber lattice
feb 16, 2016

studio gang clads writers theatre near chicago with timber lattice

studio gang clads writers theatre near chicago with timber lattice
all images by steve hall © hedrich blessing

 

 

 

in glencoe, a suburb 20 miles north of chicago, studio gang has completed the design of a performing arts center for a popular theater company. the building forms the new and expanded permanent home of writers theatre, an established organization that plays to an audience of 35,000 patrons each season. with its transparency and flexibility, the scheme is intended to energize daily life in the town, creating an open, welcoming space to bring the community together.

jeanne-gang-studio-gang-architects-writers-theatre-glencoe-illinois-designboom-02
performance space throughout the design is intended to maximize a sense of intimacy

 

 

 

a public place of gathering anchors the theater, serving as a lobby, as well as an informal location for performances, rehearsals, and audience outreach programs. this central volume connects two venues, a 250-seat main stage and a 99-seat black box venue, as well as rehearsal rooms and other public amenities. above, a second-floor gallery is structured by timber vierendeel trusses and a lighter wood lattice hung in tension from the primary structure. this elevated walkway provides views toward glencoe’s downtown district, an adjacent lake, and a nearby grove.

jeanne-gang-studio-gang-architects-writers-theatre-glencoe-illinois-designboom-02
an elevated walkway provides views toward glencoe’s downtown district

 

 

 

performance spaces throughout the design are intended to maximize the sense of intimacy between actors and audience. in the larger venue, tribune seating is liberated from the walls, allowing for a range of innovative staging opportunities enhanced by a fluid transition from theater floor to performance area. referencing the history of the company, bricks reclaimed from the woman’s library club (the theater’s original home) form a patterned back-of-house acoustic screen that diffuses and reflects sound. the smaller black box venue can be customized to host a wide variety of performances. meanwhile, a rooftop pavilion and a green roof offer additional event space.

 

see designboom’s previous coverage of the project here, and read our recent interview with studio gang’s founding principal jeanne gang.

jeanne-gang-studio-gang-architects-writers-theatre-glencoe-illinois-designboom-02
the smaller black box venue can be customized to host a wide variety of performances

jeanne-gang-studio-gang-architects-writers-theatre-glencoe-illinois-designboom-02
at night, the illuminated structure glows from within

 

drawings

 

project info:

 

location: glencoe, illinois, USA
completed: february, 2016
client: writers theatre
type: cultural, office
size: 36,000 sqf / 3,345 sqm
budget: $28 million USD

 

architect: studio gang architects
general contractor: w.e. o’neil construction
owner’s counsel: AMS planning & research corporation and VMS LLC
theatre consultant: auerbach pollock friedlander
landscape architect: coen + partners
MEP/fire protection engineer: dbHMS
structural engineer: halvorson and partners
lighting consultant: lightswitch architectural
engineering specialist for grand gallery walk: peter heppel associates
civil engineer: SPACECO, inc.
graphic designer: thirst
acoustical consultant: threshold acoustics
timber specialist for grand gallery walk: trillium dell timberworks
cost consultant: venue
LEED/sustainability consultant: WMA sustainability solutions group

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news