jiejie studio transforms cluttered beijing hutong into luminous workspace

jiejie studio transforms cluttered beijing hutong into luminous workspace

a beijing hutong becomes a modern office

 

JieJie Studio’s new Beijing office began as a cluttered hutong courtyard in Fang Zhuang Chang Hu Tong. Despite its initial state, the space held promise. A persimmon tree and a rooftop terrace hinted at the potential for a tranquil environment. These elements, along with the dream of opening a teahouse, inspired the studio to renovate the courtyard into its ideal workspace. By the end of 2022, with the pandemic subsiding, JieJie Studio began renovations. The location near the Drum Tower and Nanluoguxiang offered stunning views of the surrounding Shichahai Lake. This picturesque setting became the inspiration for the design concept — the story of Boat-Building.

jiejie studio beijingimages © Yumeng Zhu

 

 

A Boat adrift on the Shichahai Sea

 

The green-canopied boat centers the second-floor terrace of JieJie Studio‘s new workspace in Beijing. Perched above the eaves, its form evokes a ship riding the waves, creating a unique ‘stage’ and tea pavilion. The existing terrace walls and stairs were refurbished and incorporated with sail-like elements, further enhancing the nautical theme. The West Pavilion, situated on the west side of the courtyard, functions as both a reception area and a tea room, while the East Pavilion, located on the opposite side, offers flexible workspace with screen partitions dividing it into a design studio area and a tea room/breakout space.

jiejie studio beijing
Jie Jie Studio transformed a cluttered courtyard into their new Beijing office

 

 

the two pavilions by jiejie studio

 

Originally, a narrow enclosed space separated the East and West Pavilions of JieJie Studio’s Beijing office. To create a more open and connected feel, the studio incorporated large glass facades on both sides. This design decision offers a continuous visual experience, allowing each pavilion to appear as a picturesque scene across a metaphorical ‘shore.’ The ‘front shop, back workshop’ layout maximizes the space based on its unique location and access points. This practical approach is integrated with the Story of Boat-Building design concept. The result is a workspace that’s both functional and a whimsical dreamscape, pushing the boundaries of spatial imagery.

jiejie studio beijing
inspired by the surrounding Shichahai Lake, the design concept became The story of Boat-Building jiejie studio beijing
large glass facades create a continuous visual connection between the East and West Pavilions
jiejie studio transforms cluttered beijing hutong into luminous workspace
the West Pavilion functions as both a reception area and a tea room jiejie studio transforms cluttered beijing hutong into luminous workspace
the East Pavilion offers flexible workspace with a tea room/breakout space

jiejie-studio-workplace-design-beijing-china-designboom-016a

the green-canopied boat on the second-floor terrace resembles a ship, creating a tea pavilion space

 

 

1/9
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

project title: Boat-Building in Shichahai
architecture: JieJie Studio
location: Beijing, China
lead architect: Guanyu Ming
design team: Jincan Cao, Jiawei Li
project area: 120 square meters
completion: May 2023
photography: © Yumeng Zhu | @yumeng_zhu_coppakstudio

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN BEIJING (188)

ARCHITECTURE IN CHINA (1750)

HUTONG DESIGN AND ARCHITECTURE PHENOMENON (73)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (726)

WHERE PEOPLE WORK (849)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5