barcelona-based architects joan ramon pascuets and monica mosset have completed ‘calders house’, a private home located in a small village in the center of catalonia. sited near the natural park of ‘sant llorenc del munt i l’obac’, the house is designed to maximize views of the surrounding landscape.

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
all images by adrià goula

 

 

the spatial program of the home is intended to maximize the residents’ interactions with the outdoors. taking cues from the natural sloping site, joan ramon pascuets and monica mosset — who lead architecture practice narch — placed the garage and studio on the upper level, and positioned the common social areas on the lower level. sunken into the surrounding garden, the spatial program allows residents to flow freely from the garden to the inside the home. 

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
the spatial program of the home is intended to maximize the residents’ interactions with the outdoors

 

 

‘we wanted to create a continuity between the natural setting and the house’, explain the architects. a multi-functional and flexible space that can be opened and closed was placed as in between space between the home and the garden. the transition zone allows residents to feel both indoors and outdoors, experiencing the breeze and climate of the surrounding nature. the use of glass doors throughout the design create the illusion of a building with no walls, maximizing natural lighting and ventilation. 

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
the structure defines the form of the house 

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
the transition zone allows residents to feel both indoors and outdoors

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
glass doors surround the space allowing light to enter freely

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
taking cues from the natural sloping site, the design team placed the garage and studio on the upper level

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
the social common areas are sunken into the sloping site

joan ramon pascuets + monica mosset complete climate-informed 'calders house' in catalonia
the home acts a bay window framing views of the natural setting