jochen specht enlarges haus hohlen on austrian hillside jochen specht enlarges haus hohlen on austrian hillside
nov 25, 2014

jochen specht enlarges haus hohlen on austrian hillside

jochen specht enlarges haus hohlen on austrian hillside
photo by adolf bereuter
all images courtesy of architekt jochen specht

 

 

 

‘haus hohlen’ results from the conversion of a existing dwelling originally built in 1961. designed by architect jochen specht, the expanded and renewed house is characterized by its clear gable-roof form and visually porous envelope, composed of large pains of glass which open the interiors to views of the austrian valley below. located in the town of dornbirn, the singular gable-roof volume sits upon a concrete base that recedes into the sloping terrain.

architekt jochen specht haus hohlen designboom

the house sinks into the sloping terrain
photo by adolf bereuter

 

 

the light and open nature of the wood-framed and glass-clad envelope contrasts the house’s existing heavy structure, which has been whitewashed to minimize its masonry quality. the new façade encloses the original thick shell, whose former windows and openings have been integrated into the new spaces for functional purposes.

architekt jochen specht haus hohlen designboom

the light and open outer envelope contrasts the shell of the existing house
photos by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

large panes of glass allow for wide views to the surrounding landscape
photo by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

existing openings in the original building have been integrated into the interior layout
photos by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

the thick existing shell, painted white, is clearly expressed within the new house
photo by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

photos by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

the façades are characterized by an irregular fenestration arrangement
photo by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

photo by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

the visually porous building volume sits atop a concrete base
photo by adolf bereuter

architekt jochen specht haus hohlen designboom

the thick walls of the existing structure are clearly legible in the house’s floor plan

 

 

 

project info:

 

location: dornbirn, austria
completion date: 2014
architecture: architekt jochen specht
project management: querformat
engineering: GBD, BDT IB, 3P geotechnik
construction: reinhard burtscher
surveying: AVD
photography: adolf bereuter

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news