johansen skovsted arkitekter transforms common courtyard into a community space in copenhagen
 

johansen skovsted arkitekter transforms common courtyard into a community space in copenhagen

the ‘nørrehus’ project by danish practice johansen skovsted arkitekter, sees the transformation of a common courtyard into a community orientated space in copenhagen. the design aims to change the use of the area from being purely utilitarian, to providing a leisure and community based function for the residents. the first stage dealt with all the surfaces, including new planting and the creation of a playground. the second phase entailed the construction of a structure to house shared facilities such as, room for prams, the housekeeper, and waste and recycling.

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted (also main image)

 

 

the design by the architect retains the previously paved areas, therefore, maintaining the original contours of the courtyard, but with a new outline. this contrast between straight and curved lines creates an interesting narrative between old and new. the existing polluted urban ground has been used to create the hilly landscape covered with topsoil, and traversed by two diagonal paths in oversized standard concrete slabs connecting the different functions of the courtyard.

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © rasmus norlander

 

 

an existing glass covered steel structure is enclosed by a new wooden frame turned inside out, exposing the structural members and making the form reminiscent of a garden pavilion rather than a garbage shed. the workshop roof opens towards the sky through a standard circular skylight, exposing a beam for suspending machines for reparation. alterations to the structure add variation to the volume. a recess creates a cover in front of the room for prams. the side facing the courtyard is clad in mirrors with espaliers, expanding the experience of the green landscape and meaning the new intervention sits well within the surroundings.

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © rasmus norlander

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © rasmus norlander

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © rasmus norlander

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

johansen skovsted transforms common courtyard into a community space in copenhagen

image © johansen skovsted

 

 

project info:

 

project name: ‘nørrehus: transformation of common courtyard’

architect: johansen skovsted arkitekter

location: nørrebro, copenhagen, denmark

year of construction, landscape: 2014

year of construction, building: 2016

client: ejerforeningen nørrehus

engineer: okholm aps

contractors: sven bech a/s and kjell pedersen a/s

first phase in collaboration with architect sidse hald

  • really cool write up and pictures. thanks for sharing!

    steffan pedersen says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
490,388 subscribers
- see sample
- see sample