‘sheats goldstein residence’ by john lautner, beverly hills, california image © artjocks

while in los angeles, designboom had the opportunity to visit john lautner’s iconic ‘sheats goldstein residence’. the showing, held on what would have been the late american architect’s 100th birthday, was part of the months long john lautner turns 100 series taking place in LA and michigan.

the dwelling – seen here in its current state with photographs by new york and LA-based artjocks – is one of lautner’s best known works. originally built between 1961 and 1963, the home is now owned by james goldstein, who worked with lautner for over two decades before his death to restore and renovate the property.

john lautner: sheats goldstein residence detail of roof over pool image © artjocks

read as an extension of the landscape, the design seeks to seamlessly integrate itself with the lush surroundings, blurring the boundaries between interior and exterior. built into the sandstone ledge of the hillside, the home is both cavernous and exposed, opening to accept unsurpassed views over the city and the encircling natural environment.

john lautner: sheats goldstein residence view into living room image © artjocks

perhaps the most recognizable element of the home is the coffered roof, which gently projects from the living room

and folds down above the pool. pierced with 750 drinking-glass skylights, the triangular volume mimics the shape of

the terrace and water, its monumental form linking the residence to the city.

john lautner: sheats goldstein residence living room with built in furniture by john lautner image © artjocks

the bold and raw skeleton, made from poured-in-place concrete consumes the home in its entirety, juxtaposed only by

glazed walls and rosewood floors. the custom built in furniture – also designed by lautner – uniquely responds to the

orientation and function of each room, positioned to take advantage of the adjacent views. the kitchen, windows, lights,

rugs, and operable functions were also conceived by the architect.

john lautner: sheats goldstein residence (left) detail of furniture (right) corridor images © artjocks

john lautner: sheats goldstein residence entrance to bedroom images © artjocks

john lautner: sheats goldstein residence bedroom image © artjocks

john lautner: sheats goldstein residence a lounge in the bedroom follows the lines of the exterior walls, and points towards the city image © artjocks

john lautner: sheats goldstein residence garage image © artjocks

the skyspace, designed by light artist james turrell in collaboration with architect, duncan nicholson, is an art installation located on a steep slop below the residence. built using the same materials as the main house, the space features two retractable portals that open to reveal the sky and views of the city.

john lautner: sheats goldstein residence two portals – one in the wall, one in the ceiling – open to reveal the sky and city skyline image © designboom

the openings, which fold away using carbon fiber composite materials, were made by a local aerospace engineer.

john lautner: sheats goldstein residence thousands of hidden LED lights flood the space colors  image © designboom

thousands of hidden LED’s flood the room with vibrant colors that contrast the serene hues of sunrise and sunset. 

john lautner: sheats goldstein residence the retractable elements were made by an aerospace engineer image © designboom

a mattress is embedded into the floor beneath the skylight, providing a place to relax and stargaze.

john lautner: sheats goldstein residence detail of recessed lights image © designboom

john lautner: sheats goldstein residence floor plan / level 0 image courtesy of james goldstein

john lautner: sheats goldstein residence floor plan / level -1 image courtesy of james goldstein