jonas lindvall forms swedish summerhouse as vernacular timber pavilions

jonas lindvall forms swedish summerhouse as vernacular timber pavilions


jonas lindvall forms swedish summerhouse as vernacular timber pavilions
all images © åke e:son lindma

 

 

 

sitting as five interconnected vernacular volumes, this single-family summerhouse has been designed by malmö-based studio lindvall a+d led by architect jonas lindvall. based on the west coast of sweden, the response to ‘villa N1’ reflects the typical barn structures and materials recognized in the region. providing a contemporary perspective, the 190 square meter home has been clad entirely in horizontal timber planks.

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
the architecture follows the sloping gradient of the site

 

 

 

the single-storey dwelling has been divided into five volumes organized in a way that they each protrude and recess at different depths to one another. focusing on clean lines and refined materials, the interior is spacious and embodies an apparent scandinavian aesthetic. together, the pavilions form a rhythm based on the different depths. the spatial organization sees the children’s bedrooms and master bedroom based on either end and the open-plan communal spaces at the core.

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
there is a clear organization that distinguishes the living, dining and kitchen within the communal space

 

 

 

the spacious interiors open up to the garden where the subtle overhang of the structure forms a sheltered porch inbetween. the austere and simple exterior enabled the designers to make use of luxurious accents and finishes inside. the master bathroom has been carved completely from carrara marble, while pietra serena stone floors can be seen in the hallways, living rooms and on the outdoor terrace – establishing a seamless link between inside and outside.

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
pietra serena stone floors continue onto the outer terrace

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
carrara marble has been used on the surface tops in the kitchen

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
all the spaces spill onto the surrounding garden

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
the children’s bedrooms and master bedroom sit at either end of the main communal areas

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
the objective of villa N1 was to create a building that is rooted in history, while at the same time be contemporary

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
the objective was to create an opulent contrast to simplicity of the untreated wood façade

jonas-lindvall-villa-n1-sweden-designboom-02
the summerhouse is based on the west coast of sweden

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5