julien de smedt JDS architects antwerp police station belgium designboom
JDS architects completes flexible antwerp police station in belgium
all images by julien lanoo

 

 

 

JDS architects has completed the design of a new police station in the belgian city of antwerp. strategically positioned at the intersection of two important axes, the scheme sees the renovation and extension of an existing building in the city’s oud-berchem neighborhood. the project brief called for a local police facility that that, over time, could potentially become a residential building. julien de smedt’s firm completed the project after they were selected as part of an invited competition.

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
the new police station is located in the belgian city of antwerp

 

 

 

the main volume is detached from neighboring structures, creating a separation with the historical urban landscape. the timber-clad structure contains four storeys, with communal space found at ground level and more private ares allocated above. an external terrace is positioned at the uppermost floor, offering views across the neighborhood. the envelope features a series of long narrow windows, which brightly illuminate the project’s internal spaces.

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
the scheme is strategically positioned at the intersection of two important axes

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
the project involves the renovation and extension of an existing building

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
the brief called for a facility that that, over time, could potentially become a residential building

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
internal spaces remain flexible throughout

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
the envelope features a series of long narrow windows

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
the stairway is positioned at the center of the plan

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
an external terrace is positioned at the uppermost floor

julien-de-smedt-JDS-architects-antwerp-police-station-belgium-designboom-02
JDS was chosen to complete the project after they were selected as part of an invited competition

 

drawings

 

project info:

 

project: police station     
budget: €535,000 EUR     
type: competition
size: 672 sqm     
client: AG vespa    
location: antwerp, belgium
team: JDS
creative authorship: julien de smedt, barbara wolff
project leader: peter vande maele, stephanie vander goten
project team: francisco villeda, paul christophe gay, philipp ohnesorge, robert huebser, ryan neiheiser, ryoko ikeda, vincent macris

Save