jun igarashi tops japanese residence with an oversized hat roof
 
jun igarashi tops japanese residence with an oversized hat roof
mar 07, 2016

jun igarashi tops japanese residence with an oversized hat roof

jun igarashi tops japanese residence with an oversized hat roof
all images © sergio pirrone

 

 

 

constructed with a limited budget and site-specific building regulations, ‘hat H’ is a detached house designed by jun igarashi architects. located in the suburb of engaru in northeast hokkaido, the timber dwelling is comprised across two-storeys. the cost constraints have naturally influenced the unusual character of the building; leaving the timber structural elements exposed. the architects decided to employ straightforward techniques of construction and for the property to be finished with a large hat-like roof.

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
the exaggerated eaves of the roof forms the distinct element of the building

 

 

 

set two meters above the ground, the floor of the upper level extends to the outside to form a cantilevered porch of 1.8 meters. this floorplate extension is mirrored and exaggerated above to form the roof canopy featuring exposed timber beams.

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
a porch area wraps around the upper floor of the dwelling

 

 

 

in hokkaido, there are regulations for buildings to comply with having foundations with a depth of 0.9 meters. utilizing this submerged space led to the creation of the concrete basement area which hosts the bedroom, study and simultaneously expresses a feeling of being protected. the upper level accommodates the kitchen, dining, lounge and windows on all four sides capture the surrounding green veranda to invite light and instill the illusion of a bigger footprint.

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
the kitchen, dining and lounge is planned to open and look out towards the green surroundings

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
the architects were giving a small budget to work with

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
the top floor sits two meters above the ground

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
downstairs, the basement accommodates the bedroom, bathroom and children’s room

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
in hokkaido there is a building regulation for structures to have a foundation of atleast a 0.9 meter depth

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
the structural elements of the building have been left completely exposed

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
glass doors on all for sides open up to the porch area

jun-igarashi-hat-h-house-hokkaido-japan-designboom-02
the home is located in a rural residential area of north-east hokkaido, japan

 

 

  • Beautiful timber structure.

    FdoA says:
  • How many so far have tumbled off the edge of the deck?

    steve says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,828 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine