jun igarashi architects: layered house
 
jun igarashi architects: layered house
dec 07, 2010

jun igarashi architects: layered house

‘layered house’ by jun igarashi architects in hokkaido, japan all images courtesy jun igarashi architects

‘layered house’ by japanese practice jun igarashi architects is a two-storey dwelling for a family of four located east of hokkaido in the old city district of saroma-cho. the design designates long slices of the floor plan to separate programs, creating with a linear compilation a house that is literally layered from one end to the other.

jun igarashi architects: layered house opened to the garden

the site is surrounded by a heavily-used street to the north, a co-op farm to the east, a warehouse to the west, and the house of the clients’ parents to the south. taking these conditions as a point of departure, the design pins its directionality to the south where a small garden is placed and creates a closed-door atmosphere for the rest of the house, creating a sense of ease and comfort for the inhabitants. the north, east, and west faces are limited in windows while a large opening to the south places natural light at the center of focus.

jun igarashi architects: layered house (left) view into the living room through the entrance hallway (right) from the second level

the series of buffer spaces created by the terrace, sun parlor, and guest room act as volumetric layers that diffuse the light. semitransparent curtains between these spaces give the inhabitants control over how connected the interior is to the exterior. this element of layers becomes a motif for the house and is able to be seen from multiple rooms through square apertures and openings.

jun igarashi architects: layered house living / dining room

jun igarashi architects: layered house semi transparent curtains to the left

jun igarashi architects: layered house in the buffer zone – guest room

jun igarashi architects: layered house looking into the house from the garden

jun igarashi architects: layered house

jun igarashi architects: layered house layers seen throughout the house

jun igarashi architects: layered house south facade

jun igarashi architects: layered house north facade

jun igarashi architects: layered house site plan

jun igarashi architects: layered house ground floor plan

jun igarashi architects: layered house first floor plan

jun igarashi architects: layered house section

jun igarashi architects: layered house south elevation

jun igarashi architects: layered house north elevation

jun igarashi architects: layered house east elevation

jun igarashi architects: layered house west elevation

project info: program: private house client: 2 couple, 2 children structural design: daisuke hasegawa & partners construction: igarashi-gumi structure: wood storeys: 2 height: 5.1 m site area: 596.77 m2 design area: 150.71 m2 total floor area: 202.26 m2

  • very nice! i like the feeling of space that is created

    muddler
  • window detail that be sharp edge is so nice.

    shr

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,455 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine