jun murata composes tranquil ‘house for installation’ in japan
all images courtesy of JAM. / jun murata

 

 

 

the ‘house for installation’ results from the renovation of an outmoded and dysfunctional residence in osaka, japan. completed by architect jun murata, the dwelling is comprised of clear forms, minimalist detailing, and a thoughtful composition of lighting. the design seeks to promote a tranquil and open environment, appropriate to the lifestyle of the artist client. beyond living spaces, the building contains work studios, an office, and exhibition areas. a simple material palette includes white walls and ceilings, complemented by wood floors and furnishings.

jun murata house for installation designboom
the living room is left blank, with an alcove that references a traditional japanese altar

 

 

 

the primary room in the home is characteristic of traditional japanese architecture. it unites a blank living and dining area, and a rectangular volume sunk into the wall, which references a buddist altar. sliding translucent doors open to the garden, and when closed, soften the daylight entering the space. sheer curtains serve to regulate illuminance, while recessed electric lamps are located at the edges of the ceiling and in the alcove to substitute daylight as necessary and accent the space.

jun murata house for installation designboom
to maintain a consistent minimalism in detailing, the sliding door’s track system is concealed

jun murata house for installation designboom
sheer white curtains serve to soften the daylight entering the house

jun murata house for installation designboom
the dining area is finished with a chandelier to complement daylighting

 

jun murata house for installation designboomelectric lights are recessed at ceiling edges and behind the alcove walls

jun murata house for installation designboom
a simple material palette includes white walls and ceilings, complemented by wood floors and furnishings

jun murata house for installation designboom
(left): arriving a the top of the stair
(right): the unadorned corridor leads one to the other activities of the home studio

 

jun murata house for installation designboom
a striking exposed light is located above the stair

jun murata house for installation designboom
a large opening connects the office to the adjacent alley

 

 

 

 

project info:

 

location: kashiwara-shi, osaka, japan

function: residence, atelier, office

completion: mar. 2014

architect: jun murata / jam.

structure: timber frame / renovation
site area: 88.56 sqm

floor area: 116.50 sqm

photography: jun murata / jam.

model: nini, huanhuan

Save