junya ishigami + studio MAKS to curve visitor center through park vijversburg
 
junya ishigami + studio MAKS to curve visitor center through park vijversburg
may 06, 2014

junya ishigami + studio MAKS to curve visitor center through park vijversburg

on a recent trip to tokyo, designboom visited the studio of japanese architect junya ishigami where we were able to get a closer look at the firm’s competition winning proposal for park groot vijversburg in the netherlands, set for completion later this year.

 

working alongside local practice studio MAKS, the project comprises a set of site specific architectural interventions, including a visitor’s center, an assortment of greenhouses, floating performance stages and the complete renovation of the site’s historical mansion.

junya ishigami park groot vijversburg designboom
junya ishigami presents his designs for the dutch park
image © designboom (main image courtesy of junya ishigami + associates & studio MAKS)

 

 

park ijversburg, which was established in the 19th century, hosts a range of international events including art exhibitions, musical performances and church services. the visitor center blends naturally into the grounds of the existing villa, positioned so as to have a minimal impact on its surroundings. the main hall stretches outwards, becoming a path which naturally flows into a trail, making the transition from the interior to the park environment, as one progresses through the space.

junya ishigami park groot vijversburg designboom
the curved forms of the visitor center compliment the site’s existing historic villa
image © designboom

 

 

three thin transparent walls encircle the historic mansion, renaissance garden and ancient pond, with reflective surfaces that mirror the grounds. consequently, the building becomes part of the park. on approach, gently sloping ramps bring guests inside the center, softening the transition between the exterior and interior environments and merging the built volume with the natural landscape.

junya ishigami park groot vijversburg designboom
junya ishigami explains the specific concepts behind his proposal
image © designboom

 

 

 

parallel to the aforementioned series of works will be a 15 hectare extension to the park designed by rotterdam-based LOLA landscape architects, utrecht-based firm deltavormgroep and dutch landscape architect piet oudolf. see designboom’s coverage of the development here.

 

to read designboom’s book report on junya ishigami‘s ‘how small? how vast? how architecture grows’, see here.

junya ishigami park groot vijversburg designboom
as with many of the japanese architect’s projects, the natural landscape is an integral component of the scheme
image © designboom

junya ishigami park groot vijversburg designboom
designboom founders massimo mini and birgit lohmann speak with junya ishigami
image © designboom

junya ishigami park groot vijversburg designboom
read designboom’s book report on junya ishigami’s ‘how small? how vast? how architecture grows’ here
image © designboom

junya ishigami park groot vijversburg designboom
a range of planted trees populate the park
image © designboom

junya ishigami park groot vijversburg designboom
gently sloping ramps soften the transition between the exterior and interior
image courtesy of junya ishigami + associates & studio MAKS

junya ishigami park groot vijversburg designboom
thin transparent walls encircle the design, with reflective surfaces that mirror the landscape
image courtesy of junya ishigami + associates & studio MAKS

junya ishigami park groot vijversburg designboom
inside the curved visitor center
image courtesy of junya ishigami + associates & studio MAKS

 

 

 

project info:

 

location: tytsjerk, the netherlands
architects: junya ishigami + associates (junya ishigami, wataru shinji, hiroaki takigawa, taeko abe) & studio MAKS (marieke kums, yuka takeuchi, eunyong kim, yongil kim)
client: stichting op toutenburg
engineering: ABT B.V.
program: visitor center / auditorium / gallery, meeting spaces & offices, green houses, performance areas
building area: 1,000 sqm (10,764 sqf)
status: competition, 1st prize

Save

Save

Save

  • I love when silent architecture take place. It is not about impressive night/thunderstorm renders and buildings, it is about sensorial things, and what it leads to design something for a garden in the most clean way possible.

    Sergio

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,997 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine