jurek brueggen + kosa architects convert stone to house that adapts to all seasons
 

jurek brueggen + kosa architects convert stone to house that adapts to all seasons

jurek brueggen and sebastian sailer of kosa architects have converted a stone found in situ in werder, germany, into a house designed to adapt to all seasons. located on a hillside, between four houses of very different styles, the haus am see comprises the stone’s hollowed-out concrete body, into which openings have been cut, along with a wooden expansion on top of it.all images courtesy of jurek brueggen

 

 

in contrast to conventional energy-saving houses, which isolate themselves from their surroundings, jurek brueggen and sebastian sailer have built the house to adapt to the seasons, showing how to save resources while living sustainably in connection with the environment. in winter, the residents move to the ground floor, while in the summer, a terrace and pavilion are added,  doubling up the floor space. a horizontal sliding window separates the pavilion from the garden level in winter. by decreasing living space during wintertime, the architects have managed to save resources, construction and heating costs. the excess heat of the heated ground floor makes it possible to use the pavilion during cold seasons as a winter garden for the plants of the terrace.

 

 

contrasting the solid concrete base, the house’s expansion is built in wood, while all construction materials have remained visible. the expansion was in contrast to the solid concrete in wood construction – while all construction materials remained visible. freestanding wooden partitions divide the interior, while the lightweight and flexible wooden pavilion has been placed on the roof and can adapt to the needs of the resident. its windows can be unfolded completely, enclosing the interior only with three stiffening wall panels. a wooden staircase, which is also a bookshelf, connects the two floors, while the open cavity of the stone is divided by freestanding wooden discs. outside, a stone outdoor pool and garden sloping down the river can be reached through large sliding windows.

 

 

 

 

 

 

 

project info:

 

 

name: haus am see

architect:  jurek brueggen and sebastian sailer (kosa architects)

main use: private residence

location: werder, germany

video production: jurek brueggen

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    489,364 subscribers
    - see sample
    - see sample