‘OLS house’ by j. mayer h. architects, stuttgart, germany image © david franckall images courtesy of j. mayer h. architects

 

 

 

a hillside home in suburban stuttgart designed by j. mayer h. architects seeks to maximize views of a nearby valley with a composition of filleted corners and sweeping curves, while also breaking with the gridded residential area replete with stock 1960’s housing developments. a deep, recessed balcony characterizes the sinuous concrete form and protects the home from solar heat gain thereby continuing an environmentally friendly building system that includes weathered zinc and solar panels.

 

 

j. mayer h. architects: OLS house, stuttgart

the home is intended to maximize landscape views in an otherwise suburban areaimage © david franck

 

 

j. mayer h. architects: OLS house, stuttgart

(left): a view of the fillet-edged central staircase (right): the bathroom continues a language of round corners and curvesimages © david franck

 

 

 

 

 

project info:

 

 

team: juergen mayer h., marcus blum (project architect), sebastian finckh, paul angelier, hugo reis, julian blümleclient: privatearchitect on site: ab wiesler + michael gruber, stuttgartstructural engineer: gunter kopp, leutenbach/ nellmersbachservice engineers: ib funk und partner, leutenbachbuilding physics: kurz&fischer gmbh, winnendenfunction: private house, near stuttgart, germanysite area: 891 m2building area: 306 m2total floor area: 488 m2number of floors: 3height of the building: 10,43 mstructure: reinforced concrete, brickroof: steelprincipal exterior material: eifs, glass, zinc, rooftilesprincipal interior material: wood, plasterboard, creative floor