JVA architects' writer's cottage 2 is a peaceful garden respite in oslo
 
JVA architects' writer's cottage 2 is a peaceful garden respite in oslo
sep 10, 2015

JVA architects' writer's cottage 2 is a peaceful garden respite in oslo

JVA architects’ writer’s cottage 2 is a peaceful garden respite in oslo
photography by jonas adolfsen

 

 

 

a retreat aimed for peaceful focus and concentration, JVA architects have constructed a small, inconspicuous annex in a residential backyard in oslo. purposely providing solitude for the clients to write and work, despite overlooking a railway track, the context of the micro-building is set withing a backdrop of dense, norwegian greenery.

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the glossy exterior has been painted black with the same paint used on wooden boats

 

 

 

located at the edge of a north-facing slope, to maximize views, the entire north facing façade has been clad in glass, allowing ample of natural light to illuminate the space within. ensuring the view is clear with no obstructions, even the table is made of glass to ensure the scenery is completely captured.

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
even the table has been chosen in glass to not obstruct the view of the exterior

 

 

 

JVA architect comments: ‘the form of the structure is a result of the shift from the wide and low north elevation to the tall and narrow south elevation.’ seemingly lifted above the landscape, the retreat rises in height towards the south giving more warmth to the interiors. the finishings have been kept dark with natural colors and materials to contrast the glass surfaces. the sisal carpeted floors, with the walls and ceiling wrapped in wood emphasize the cosy and intimate space, meanwhile a bookshelf-cum-staircase leads up to a small nook for relaxation.

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the work space looks out towards the window, observing the changing seasons

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
a book self combined with staircase leads up to a cozy mezzanine

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
close up of the shelving system

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
a small nook sits above the work space lined with sheepskin

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the clients wanted a space that would allow them to isolate themselves to focus on their writing and work

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the structure rises in height orientated towards the south, allowing more sunlight to enter through

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the mezzanine is the protruded form on the structure

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the annex is located in the garden in a residential neighborhood in oslo

JVA-architects-writer's-cottage-2-oslo-designboom-02
the annex at night

 

 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,104 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine