greek architecture firm kapsimalis architects has designed two contemporary holiday house in the traditional village of firostefani in santorinipre-existing cave houses, placed right next to each other and dug into volcanic soil, have been reconstructed and used as residences for travelers. the leftmost house measures around 110 sqm and consists of a living room, kitchen with a dining area, a small bedroom with a bathroom, the main bedroom with its bathroom, a ‘shower’ area, a sauna, a hammam and a space for massage and relaxation.


the main façade of the two holiday houses
all images © yiorgos kordakis

 

 

kapsimalis‘ second house on the righthand side includes comparable features with a smaller dimension of approximately 70 sqm. the intention of the project was to create two completely different cave houses that are almost opposing to one another. the longer cave house on the left has been designed as a primitive, minimal and sculptural space. sharp lines and volumes juxtapose with the smooth curves of the cave house. the use of similar color palettes and materiality onto the floor and the walls forms a continuity of the interior space, bringing out the curves and the random forms of the cave. the earthy hues become darker and darker from space to space until the last room, ending with a dark grey color.


an external staircase leads to a private balcony overlooking the volcano.

 

 

the curved walls in some parts replicate the thin layers of ‘skin’ that can be illuminated with a wide range of colors. the house is completed with pieces of furniture made of marble and wood, with diverse proportions and primary shapes. the house overlooks a volcano and to the bright scape of caldera, creating an antithesis between the darker interior space and the intense feeling of light of the yard. the second house has a different approach — the main idea was to convert the old cave into a futuristic, innovative place, attempting to push the limits of the space. the marks of the cave are obvious as the soil of the earth, appearing through the excavation, is well maintained. a construction of shady mirror covers two of the sides of the main room, offering a different perspective of the space.


the primitive and sculptural living space of the first cave house has a view of aegean sea

 

 

light and color effects inside the mirror create optical illusions, and luminous circular and rectangular holes that are simply a figment of one’s imagination. the floor is made of rough, light grey marble that strengthens the materiality and the texture of the pre-existing part of the cave. the extension of the house is a white box, that brings on its top a small pool. a rectangular hole on the ceiling reveals the existence of the water, giving a visual moving effect. within the main space of the house, the bed is placed in the center under the big vault, looking onto the volcanic view. the holiday house’s design is wholly integrated into the volcanic landscape and the cubistic architecture of santorini, with a contemporary aesthetic. Architecture: Kapsimalis Architects Photographer: Yiorgos Kordakis


sharp volumes and smooth curves coexist, creating a sensuous and mystical space


the use of similar color palettes and materiality onto the floor and the walls forms a continuity of the interior space


a small pool over the cave can be seen through a hole in the ceiling


marble and metal furniture pieces are found throughout the house


the shady mirror creates optical illusions to viewers


the dimly lit pools at sundown


the pool becomes one with the aegean sea


a place of relaxation and retreat


an areal view of the property and the village from above

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynn chaya | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news