from orchard shed to multifunctional ‘komame commons’ 

 

‘Komame Commons’ is a unique renovation project carried out by architectural practice Katsuhiro Miyamoto & Associates in Nagano, Japan. It takes advantage of innovative seismic reinforcements to update and transform an apple orchard outhouse into a multifunctional facility hosting a private school, a center for elderly care, and a Co-op station.katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 3

all images © Takumi Ota

 

 

a striking scenery of old and new 

 

Built by the client’s father-in-law, the ‘Komame Commons’ clearly illustrates a marriage of old and new. The architects intentionally preserved the existing building skeleton as a ‘trace’ of the family’s memories inside the house. New elements, like the red seismic reinforcements, were then added across the entire structure, creating a striking scenery of red strokes against a muted backdrop. katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 4

 

 

Local contractors laid out the reinforced concrete, steel frame, and roofing underlay, while the client worked alongside architecture students to complete the indoor furniture. The team is also currently planning the design of the surrounding landscape. katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 5

katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 6

katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 7

katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 11

katsuhiro miyamoto %ef%bc%86 associates updates apple orchard outhouse into a multifunctional facility with seismic reinforcements 12

 

 

1/3
katsuhiro miyamoto renovates japanese orchard outhouse using seismic reinforcements
 
katsuhiro miyamoto renovates japanese orchard outhouse using seismic reinforcements
 
katsuhiro miyamoto renovates japanese orchard outhouse using seismic reinforcements
 

project info:

 

name: Komame Commons

location: Matsumoto, Nagano, Japan

total floor area: 141 sqm 
architecture Katsuhiro Miyamoto & Associates

photography: Takumi Ota

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom