kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

‘skyward house’ by kazuhiko kishimoto, uenohara, yamanashi, japanimage © hiroshi uedaall images courtesy of kazuhiko kishimoto / acaa

 

 

the wood-clad ‘skyward house’ is embedded into a sloped green hillside and uses light to spatially reach toward the sky. designed by kazuhiko kishimoto of acaa, the visual delicateness of the home belies the sturdy building system that assembles the compact plan of rooms and apertures. standing in the middle of generous grasslands, the private residence is perched high above the nearby road and uses analogous architectonics for rooms characterized by their openness or closed-ness. ‘soto-no-ma’ is an exterior space intended for sitting expressed with flat, low ceilings whichextend horizontally toward nature; ‘naka-no-ma’, the interior rooms, follow the inner pitch line of the roof and create nuanced shadows and compositions of diffused light. although the house can be opened in all four directions, a brilliant sense of material balances richness of the landscape with warm wooden panels and neat white walls. the self-contained structure is remarkable in its use of framed voids to stitch together moments of space. 

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

the compact form in context image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

embedding the home in the lush hill affords privacy image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

(left): view of the ramp leading to the private home(right): corner detail of the wood cladding image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

the volume intersects with the circulation image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

the elevated walkway offsets the sloped site image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

one of the exterior sitting rooms image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

boundaries are blurred by ample glazing and apertures image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

the ‘centrifugal shelter’ has a markedly different material quality image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

the zenith of the pitch is punctured with a skylight image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

neat interior spaces contain more private programs image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

stark perforations created a hierarchy of space image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

windows help layer the space while visually weaving rooms together image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

‘exterior’ sitting rooms have a direct connection to nature image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

(left): interior view(right): low ceilings and wood cladding differentiate open spaces from closed spaces image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

the main sitting room opens to the surrounding environment image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

night view of the home surrounded by the meadow image © hiroshi ueda

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

floor plan

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

section

 

 

kazuhiko kishimoto: skyward house, japan

exploded axonometric

 

project info:

 

location: uenohara, yamanashi, japan date of completion: april 2012principal use: private housestructure: woodsite area: 408.74m2total floor area: 67.08m2 structural engineer: shin yokoo / ouvi

  • Interiors are private space but
    ” the main sitting room opens to the surrounding environment ”
    image © hiroshi ueda

    markjamesdesign
    Dec 21, 2013
  • Beautiful home… truly inspirational… this is what “thoughtful” architecture creates!

    Greg MacLaughlin
    Mar 18, 2013
  • Not a place that one would want to invite a guest to.
    Walk in and look over the kitchen counter to the wc?
    Views are lovely but there is such limited exposure to the outside air.
    The interiors are isolated from the setting like a city house.

    Ron Smith
    Mar 14, 2013
  • Nice place for sure, I would enjoy being there, alone. Is it a home for a single person ? No door for the bathroom, seriously ? That’s gross.

    Michel
    Mar 13, 2013

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5