KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence
 

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

mumbai-based KDND studio stacked volumes like it would jenga blocks, to create the shift house, a project that integrates aesthetically into its surroundings in maharashtra, india. the house is designed to respond to the site and more importantly, not be invasive, but to merge into the terrain. the design strategy evolved by ensuring that the site was level so as not to interrupt the views from any direction. by shifting the volumes, the designers created both functional requirements and aesthetic coherence for the residence.  

kdnd-studio-shift-house-maharashtra-india-03-12-2020-designboom

all images © photographix | sebastian zachariah

 

 

KDND studio’s project is placed amidst uninterrupted views of the unesco-recognized mountain range of the western ghats, and a man-made lake. the designer’s approach on the north side of the plot was to create a ramp to access the house. the ramp snakes into the land’s contour until it reaches a flat plateau that accommodates the house. 

kdnd-studio-shift-house-maharashtra-india-03-12-2020-designboom

 

 

the lower volume is conceived as a mass growing from the earth and materialized as a concrete box. the volume is solid at the entrance and gradually opens up towards the valley side. the lower level hosts the home’s social areas such as the dining and living rooms. this level also includes the master suite and service area. 

kdnd-studio-shift-house-maharashtra-india-03-12-2020-designboom

 

 

the shift in the upper volume allows for the accommodation of the staircase leading to the four identical bedroom suites. designed in green local stone, the facade is meant to camouflage with its surroundings. the brise soleil, or the screen on the south façade, protects the balcony which stretches along the four bedrooms. the north-facing screen protects the porch and provides the necessary privacy.

kdnd-studio-shift-house-maharashtra-india-03-12-2020-designboom

 

 

the living room accesses the large verandah, the swimming pool and jacuzzi. the lower volume, the larger block of the two, has the outdoor dining area adjacent to the pool. utilities like generator, filtration plant etc are accommodated below this block. since the south façade of the built form faces the south but also the brunt of weather, it was necessary for this volume to ‘shift’ outward and sideways to create the necessary overhang for protection for weather. the ‘shift’ house, is an existential and displaced geometry set in the surrounding with a minimal, barefaced and transparent experience. 

kdnd-studio-shift-house-maharashtra-india-03-12-2020-designboom

kdnd-studio-shift-house-maharashtra-india-03-12-2020-designboom

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

KDND studio stacks and shifts volumes in indian residence

 

 

project info:

 

design: KDND studio llp – partners: anand menon, shobhan kothari & kiran kapadia 

completion year: may,2019

area: 6500 sqft 

location: aambey valley, lonavala, maharashtra.

photography:  photographix | sebastian zachariah

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: cristina gomez | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    504,237 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine