KIAS sits asymmetrical gabled volume on concrete bases in tokyo
 
KIAS sits asymmetrical gabled volume on concrete bases in tokyo KIAS sits asymmetrical gabled volume on concrete bases in tokyo
mar 13, 2016

KIAS sits asymmetrical gabled volume on concrete bases in tokyo

KIAS sits asymmetrical gabled volume on concrete bases in tokyo
(above) the gabled volume is clad in galvanized steel
all images courtesy of KIAS / © toshiyuki yano

 

 

 

designed by local-based studio KIAS, ‘U house’ is located in a residential area in the chiba prefecture, at the outskirts of tokyo. the house is made of three different volumes: one asymmetric garble-shaped house and two concrete boxes. the first one is a galvanized steel-clad structure that sits on top of the extended concrete foundations that grow from the ground. by swaying away the roof from the neighboring building, the house receives more daylight, especially in the narrow garden bellow.


the house is located in tokyo’s outskirts

 

 

 

the asymmetric form of the house is reflected inside as a double height living and dining space. this formal imperfection allow for softer spatial experiences that can be found in japanese traditional houses. the study room, kitchen, and guest bathroom are arranged on the first floor, seamlessly connected to the living and dining room. the guest room can be found on the second floor and it features an attic under the triangular roof  and is complemented by a punched balcony.


the asymmetric form of the house is reflected inside as a double height living and dining space

 

 

 

on the ground floor, the ensuite master bedroom faces the private garden and its low windows are designed to enjoy the view from a seating height. the entrance hall, located between the two concrete boxes, serves as a guest reception and has a wide timber formwork imprint that continues from the exterior wall. the combination of soft and hard materials and various spatial proportions creates a richness that allows the owner to enjoy every and each living area throughout the different seasons.


the entrance hall, located between the two concrete boxes, serves as a guest reception


entrance from the hall to the master bedroom


the master bedroom has views to the private garden


the double height of the living and dining area creates a softer spatial experiences


dining area with a glass door that leads to the garden


the house is naturally illuminated


kitchen


staircase leading to the guestroom


the guest room is complemented by its own terrace

 

 

project info:

 

architect: KIAS (kentaro ishida, yuji ito, miyuki kakizawa)
location: chiba, japan
floor area: 190sqm
structure: reinforced concrete, wood frame
structural engineer: takashi manda, tmsd
hvac engineer: chiku engineering consultants
construction: ogawa kensetsu
completion: 2015
all photos: toshiyuki yano

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    490,459 subscribers
    - see sample
    - see sample