KINO architects integrates energetic nursery school into serene urban neighborhood in japan
 

KINO architects integrates energetic nursery school into serene urban neighborhood in japan

adding additional space to nursery school facilities is a top priority in japanese cities. with an abundance of young children, waiting lists have become exceedingly competitive. KINO architects has designed a contemporary-style structure that encompasses elements of the surrounding neighborhood. the architects were faced with the task of creating a structure that provides a suitable solution to a problem without creating a neighborhood disturbance. 

KINO architects
KINO architects has completed a nursery school in japan with a captivating outdoor staircase
all images by kai nakamura

 

 

located in a high-density area, KINO architects has integrated an extended foyer that crosses the oddly shaped building from end to end — creating a transitional space between the high energy children and the quiet, public street. it can also be used as a large, open play space where the children can release pent up energy. the school’s location also maintains a close proximity to a park, giving the children an outdoor space to play. overall, the structure provides a balance between confined and open spaces, that allows the neighborhood to maintain a balance between the children and the neighborhood. 

KINO architects
the school’s location is within a densely populated city, but a quiet area

 

 

the interior features a series of skylights that span the room of the foyer, allowing natural light to enter. in collaboration with swiss artist hans-peter kistler, the architects included colorful window jambs between each skylight. the variety of colors was chosen using images of the city from google earth. each color was taken from the hues observed on the neighborhood’s roofs, physically integrating an aspect of the surrounding context into the design. 

KINO architects
the architects’ design sought to preserve the tranquility of the neighborhood 

KINO architects
the colored window jambs provide an element of excitement in the interior

KINO architects
the colors were chosen from google earth images and were taken from the roofs of neighborhood homes

KINO architects
a long extended foyer provides ample play space for energetic children

KINO architects
the nursery school is a mixture of indoor and outdoor spaces

KINO architects
the architects have utilized a site with an unconventional shape

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,995 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine