located in kaixuan road, xuhui district, shanghai, china, the ‘kitchen L’ restaurant designed by xu studio is a flexible social space for young people. having a staircase area covered with a glass box as a centerpiece, the restaurant is decorated with hung copper pans and pots.


all photos courtesy of peter zhang

 

 

xu studio’s project aims at creating different scene modes to switch space capacity rapidly — after several tries and repeated scrutiny, the designer decided to use the square-tube-made suspension system, which goes through the first floor for a layout of barriers, display shelves, and display screens. due to its property of being translucent but not perspective, the vertically ribbed glass is selected as the barrier and hanging on the suspended track prepared in advance. different combination switches enable the space to be either divided into 4 separate kitchens or integrated into 2 large sections. one whole kitchen space is also available if all barriers are removed.


the entrance of kitchen L

 

 

the vertical staircase connects the two floors and is wrapped into a luminous glass box with a height of 5 meters. an art installation composed of copper cookware brightly glows in the light.


the vertical staircase connects the two floors

 

 

the atmosphere on the second floor is more relaxing: folded dark mirrors cover the entire space, and unreal images generate in the extended reflecting area. the long bar along the street is composed of seven screens, each with a size of 55 inches, showing the new media artworks, and thus an atmosphere of night bar is created under the dark light.

 

 

focused on simple materials and laying emphasis on experiences instead of decorations, xu studio achieves scene switching through lighting control and creates flexible and changeable spaces, as well as leaving the space with changing possibilities in the future.


the staircase is wrapped by a luminous box with a height of 5 meters

 

 


a luminous box

 

 

 


view from the street

 

axis analysis

 


plan of kitchen L

 

 

project info:

 

design company: xu studio

project location: shanghai, china

project date: 2018. 04

project area: 324 sqm

design team: xu shijin, xu yijun, luo chengyu, ding ling, jane jiang, he zhiwei, jiang yusang

lighting consultanting and construction: su jiaxing

main materials: vertically ribbed glass, stainless steel, glass, dark mirror

photography: peter zhang

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news