kjellgren kaminsky architecture: parkour
 
kjellgren kaminsky architecture: parkour
feb 25, 2010

kjellgren kaminsky architecture: parkour

‘parkour’ by kjellgren kaminsky architecture all images kjellgren kaminsky architecture

swedish firm kjellgren kaminsky architecture‘s ‘parkour’ is a proposal of a redesign of an old mental hospital in gothenburg. here apartments will be connected by large common areas cutting through the old building and creating social and physical links.

the structure and depth of the existing building challenged the architect’s to consider the unexpected. could people’s needs and requirements for housing quality be maintained and exceeded within the challenging framework? the apartments are divided in two parts that complement each other and combined creates an extremely flexible apartment. first an ultra-compact zone of installations with kitchen, shower, toilet, laundry, some storage, ventilation, electrical installations, media outlet, sockets and switches. then the second part is built up of super-flexible functional zones that grow, shrink, disappear and come back due to daily needs and desires.

kjellgren kaminsky architecture: parkour the existing mental hospital

kjellgren kaminsky architecture: parkour behind the building will be a park

kjellgren kaminsky architecture: parkour view from above

kjellgren kaminsky architecture: parkour the ‘parcour walk’ inside building

kjellgren kaminsky architecture: parkour

in the common areas cutting through the building residents can borrow the cinema, use the spa, pool or gym.

kjellgren kaminsky architecture: parkour the four types of apartments

kjellgren kaminsky architecture: parkour the ‘new family apartment’ with two bedrooms one dining room and living roomkjellgren kaminsky architecture: parkour the ‘urban couple apartment’ with a big master bedroom, walking closet and a combined kitchen and living room

kjellgren kaminsky architecture: parkour the ‘collector apartment’ with one bedroom and a multiroom

by sharing functions and products the otherwise individual resources are saved. the house is fitted with solar cells, solar panels and small wind turbines to harvest renewable energy sources. local food production on the roof reduces needs for transportation and eutrophication. rainwater is collected to be reused for the irrigation of the greenhouses and for flushing toilets.

kjellgren kaminsky architecture: parkour the ‘study apartment’ consist of four smal bedrooms with combined kitchen and living room. the walls of the apartments can be moved.

project info: project name: parkour client: HSB object: reconstruction of old hospital. 230 apartments size: 10800sqm. stage: concluded invited competition team: joakim kaminsky, fredrik kjellgren, oscar arnklitt, corina bermudez in collaboration with carl edman arkitekter

  • Very impressive “recycling” of a building. Just wonder whether it might not pay to double the size of some of the apartments by combining two of them. Love the idea of movable walls. Also the windows in the living room could perhaps be made proud, so as to create alcove, so as to enable the use of that area. d;-)

    Jetwax

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,191 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine