klein dytham architecture: koban
 
klein dytham architecture: koban
mar 22, 2012

klein dytham architecture: koban

 

tokyo-based practice klein dytham architecture have recently completed the ‘koban police box’, a police station for the neighborhood of kumamoto, located on the southernmost island of japan. positioned near a new railway stop, this small establishment serves as a local landmark while projecting a friendly image to citizens. a ribbon of perforated steel plate caps the top edge of the building, accentuating its tear-dropped footprint. the inward facing surface is painted with a pastel rainbow gradation which reveals bursts of color through the circular openings as viewers move within the area between the adjacent taxi stands, tram line and neighboring buildings.

klein dytham architecture: kobanall images © kouichi torimura / courtesy of klein dytham architecture

 

 

the whimsical graphic wraps around the structure, casting subtle shadows as the sun passes through the holes to dapple the surrounding pavement. the roof cantilevers 3 meters to create a canopy to shelter a patrol car, serving to screen from rainy weather. the pragmatic and functional interior is wrapped with charcoal gray concrete walls, visually receding and letting the playful volume above to stand out.

klein dytham architecture: koban

klein dytham architecture: koban

klein dytham architecture: koban

klein dytham architecture: koban

klein dytham architecture: koban

klein dytham architecture: koban

klein dytham architecture: koban elevation

klein dytham architecture: koban elevation

klein dytham architecture: koban elevation

 

 

project info:

 

location: kasuga kumamoto-shi kumamoto principal use: police box  client: kumamoto prefectural police headquarters architects: klein dytham architecture, astrid klein, mark dytham, yukinari hisayama, makiko okano structural engineer: structured environment ltd., alan burden, yutaka kaneko m&e engineer: junji tanaka m&e office, junji tanaka, shigemori matsumoto general contractor: oda kensetsu, kazuhiro iwanaga total floor area: 143.62m2 design period: feb. 2010 – sep. 2010 construction period: nov. 2010 – mar. 2011 structure: rc structure story: 2 stories above the ground leading materials: 1f external wall: polyurethane enamel paint 2f external steel fence and 2f external wall: fluororesin enamel paint soffit: emulsion paint interior floor: porcelain tile, pvc sheet, wooden floor interior wall: emulsion paint, wallpaper interior ceiling: decorated gypsum-board exterior floor: permeability flat plate, permeability asphalt plantings: zelkova, crape myrtle

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,020 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine