kochi architect’s studio renovates tokyo apartment with asymmetric plywood planes
 
kochi architect’s studio renovates tokyo apartment with asymmetric plywood planes
may 07, 2015

kochi architect’s studio renovates tokyo apartment with asymmetric plywood planes

kochi architect’s studio renovates tokyo apartment with asymmetric plywood planes
image © daici ano

 

 

 

japanese practice kochi architect’s studio has overhauled a typical two-storey apartment building with the use of centrally positioned void that serves to connect eight interior rooms. located in suburban tokyo, the previously existing building was threatened with demolition until architect kazuyasu kochi suggested renovating the structure.

kochi architect’s studio kazuyasu kochi apartment house designboom
a centrally positioned void connects eight interior spaces
image © kazuyasu kochi

 

 

 

in order to establish both private and communal spaces, the design cuts a large void into the center of the building’s structural grid, providing new sightlines among the home’s various volumes. each angled plywood plane has then been painted in a different color, lending the interior an abstract quality which continues throughout the dwelling. kazuyasu kochi contends that in the future, owing to the country’s rapid depopulation, japanese families should be able to occupy more living space, with larger room sizes.

kochi architect’s studio kazuyasu kochi apartment house designboom
the design cuts a large void into the center of the building’s structural grid
image © daici ano

kochi architect’s studio kazuyasu kochi apartment house designboom
each angled plywood plane has then been painted in a different color
image © daici ano

kochi architect’s studio kazuyasu kochi apartment house designboom
the scheme establishes both private and communal areas
image © daici ano

kochi architect’s studio kazuyasu kochi apartment house designboom
the unassuming exterior of the renovated apartment building
image © daici ano

 

drawings

 

project info:

 

type: residential renovation of a two-storey wooden house
area: 177.31 sqm
completed: march, 2014
design: kazuyasu kochi / kochi architect’s studio
structural design: yukihiro kato MI+D architectural structure laboratory 
photography: daici ano / kazuyasu kochi

  • So surreal! I love it.

    Ben Shah

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,320 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine