following the national museum of qatar‘s grand opening in march, koichi takada architects presents final photography from inside the museum gift shop and children’s gift shop. the idea behind the interiors designed by the australian studio intend to complement the exterior ‘desert rose’ concept envisioned by french architect jean nouvel. this collection of images showcases the ‘cave-like’ museum shop space that has been created taking direct inspiration from qatar’s natural ‘cave of light’ (dahl al misfir), which can be found in the heart of the country.

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson (main video © tom roberts)

 

 

the incredible timber walls which dominate the space have been realized using 40,000 pieces of CNC-cut wood. by utilising 3D modelling software to create the curved foms and after carefully assembling all the components together by hand in doha, the result is an impressively cavernous spatial experience, evoking the organic forms of the cave of light. with this design, koichi takada intends to create a space that embraces the culture of qatar, from being in the narrow lane of a souq, to the vast expanse of the desert landscape.

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson

 

 

in essence, the design and craftsmanship aims to form a relationship between people and nature, forming an architectural expression that is contextually relevant to the surrounding environment. the interiors also pay homage to jean nouvel’s ‘desert rose’ inspired external architecture, and when put together, the building as a whole celebrates the natural qatari heritage of the desertscape. 

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson 

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

image © tom ferguson

koichi takada reveals final images from inside the national museum of qatar designboom

the original cave of light which inspired the space, image © tom ferguson

 

 

project info:

 

project name: ‘the national museum of qatar (NMoQ)’

project location: doha, qatar

architecture: jean nouvel

interior design: koichi takada architects

photography: tom ferguson , oscar rialubin

video: tom roberts