scholz & friends warsaw wanted to evolve their collaborative approach to working. they imagined their traditional creative team clusters, typically designated in discrete groups, evolve to a more flexible organization wherein team members could move freely between open ended and unassigned seats, allowing them to gather in groups as needed.  this approach was made possible by the simple fact that most of the employees worked on laptops, therefore stationary workstations are now a rarity in their office.


scholz & friends warsaw wanted to evolve their collaborative approach to working

 

 

polish based firm KOS architects reasoned that in order for a fluid work environment to function all spatial cues suggesting division and vertical hierarchy be removed and replaced with a horizontal egalitarian spatial configuration. one where all members of the creative team, from the receptionists, executive assistants, designers, graphic designers, client services personnel, copywriters, and creative directors, sat at one table.


KOS architects reasoned that all spatial cues suggesting division and vertical hierarchy be removed

 

 

the intended outcome was to encourage senior personnel to interact with juniors, while simultaneously forcing juniors to confront seniors more frequently than they would have in a traditional open and closed office layout. in fact, in the case of the new scholz & friends offices, the perimeter of the office was replaced with a long bench that encouraged communal or solo work with a view on to city beyond, ultimately dissolving the traditional perimeter office and opening it for all to use.  the intended effect of course was to break workplace barriers as quickly as possible allowing the entire workforce to move on to the important business of developing creative content for their clients.


the intended outcome was to encourage senior personnel to interact with juniors and viceversa

 

 

architecturally, a long communal table wound its way through the space where teams could gather and work at a ‘desk’. the shape of the table created informal open lounge-like communal areas for larger group meeting and brain storming sessions. large wood crate-like pods, with comfortable acoustically treated interiors, provided quieter and more private conditions for teams of two to six people to work in a more concentrated manner.


a long communal table wound its way through the space where teams could gather and work at a ‘desk’

 

 

acoustics is a major issue in open space planning. in the case of the scholz & friends offices spray foam ceilings and acoustic panel walls were used to mitigate sound transmission and maintain acoustic comfort. instead of resolving this with generic acoustic ceiling tiles or baffles, the acoustic treatment was integrated as part of the interior design of the space. acoustic wall panels were arranged in a striped relief pattern to provide a sense of scale and rhythm to the interior wall finishes, while the acoustic spray ceiling was applied in a monolithic manner, in some cases covering all of the mechanical equipment, turning them into suspended abstract objects that would have typically been concealed by a generic dropped ceiling system. the acoustic spray ceiling was itself inspired by the building next door, a remnant of early 1990’s ad hoc architecture, typical of the post 1989 laissez faire building boom in poland.


acoustics is a major issue in open space planning


spray foam ceilings and acoustic panel walls were used to mitigate sound transmission


the shape of the table created informal open lounge-like communal areas


acoustic wall panels were arranged in a striped relief pattern to provide a sense of scale


the acoustic treatment was integrated as part of the interior design of the space

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news