in a quiet residential area of kiyosu, in japan’s aichi prefecture, mizuishi architect atelier has completed a two-storey house that provides living accommodation for a young family. the dwelling has been built on an area of land that has belonged to the client’s family for generations, with the northern end of the plot accommodating a separate residence for the owner’s parents.

kota mizuishi
the east elevation of ‘house in otai’
image by hiroshi tanigawa (also main image)

 

 

mizuishi architect atelier, a practice led by kota mizuishi, sought to develop a natural relationship between the two structures — which were to maintain a degree of separation and privacy. ‘my design is an attempt to maintain the garden view between the two homes and to connect the inside living area to its natural surrounding outside,’ explains the architect.

kota mizuishi
the dwelling is located in a quiet area of japan’s aichi prefecture
image by hiroshi tanigawa

 

 

positioned to the south of the site, the new structure features a permeable timber roof and wall that clads the main volume. a sheltered outdoor space between this timber enclosure and the house forms an area referred to as the ‘tori michi’. this double-height space can also be used by the owner’s parents, and has a transparent ceiling that allows natural light to enter.

kota mizuishi
the two-storey property provides living accommodation for a young family
image by hiroshi tanigawa

 

 

the home’s primary living spaces are found on the ground floor, with a large area for cooking, relaxing, and eating. a tatami room and washroom facilities are also provided. two bedrooms, which overlook the adjacent garden, are found at the upper level. ‘it is an important theme to protect the cityscape from piecemeal redevelopment and to create relationships between old and new households,’ explains the architect.

kota mizuishi
the structure features a permeable timber roof and wall
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
a sheltered outdoor space forms an area referred to as the ‘tori michi’
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
the double-height space has a transparent ceiling that allows natural light to enter
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
the home’s primary living spaces are found on the ground floor
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
a large area is provided for cooking, relaxing, and eating
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
two bedrooms, which overlook the adjacent garden, are found at the upper level
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
the home is surrounded by lush vegetation
image by hiroshi tanigawa

kota mizuishi
the timber structure illuminated at night
image by hiroshi tanigawa

 

 

project info:

 

location: kiyosu, aichi, japan
type: residential house
architect: kota mizuishi / mizuishi architect atelier
structural engineer: kentaro nagasaka
lighting designer: nakajima tatsuoki lighting design laboratory inc.
contractor: seiwa-kensetu
photographer: hiroshi tanigawa
site area: 310.92 sqm
building area: 95.17 sqm
total floor area: 108.42 sqm
structure: wood
storeys: 2
design period: december, 2013 – june, 2016
construction period: july, 2016 – february, 2017