set within a secluded stretch of land in dharwadindia, the kalkeri sangeet vidyalaya learning complex by architecture studio kumar la noce is a free school with a strong emphasis on the performing arts. the project offers a library, art studio and labs for a music school that becomes the first ‘formal’ built structure on the campus. all throughout, the design intent was to create a layered and adaptable set of spaces for children — within the constraints of a tight budget, logistics and available resources.

 

‘the aim of our project was to design a library and learning center, which could be a dialogue between formal/informal, existing/new and low-cost/high-tech. the technique of brickwork, plaster, structural design became strategic in providing spatial and architectural quality within strict constraints,’ states the team. 


the academic blocks within the existing campus

 

 

kumar la noce has distributed the program amongst a cluster of three blocks, arranged around an open court and corridor. this approach scatters the ‘weight’ of the building both visually and physically. the composition and orientation of the blocks ultimately create a hierarchy of masses using simple volumes — where views and perceptions of spaces also differ. the in-between zones become versatile ‘life-spaces’ adaptable to various events, gatherings and outdoor classes. in addition, a long veranda/corridor along the length of the south façade provides a shaded open area, covered by a bamboo slat roof.


the piazza inhabited by local children

 

 

for this project, it was crucial to keep the structure as light as possible but still robust. the two main blocks have a double roof, one vaulted and the other inclined. the vaulted one has ‘eyelets’ cuts that help create a passive ventilation cycle, while the structure holding up the roof emerges out of these cuts to support the inclined top. brick jail patterns travel along the walls, keeping the rooms continuously aerated and adding interesting shadows and textures to the spaces.

01
social connectors, in-between zones, the piazza and existing main hall

 

 

materials used for the construction of the learning complex are locally sourced brick and cuddappah stones. a layer of mud paint gives the buildings their ochre color, similar to all the other huts around. on the other hand, a mossy blue-green cement oxide dado complements the ochre while protecting the bases of the blocks from dirt and grime.

02
the ventilated double-skin roof capping the two blocks


internal view from one of the classrooms

03
view of the ventilated roof and the brick jali 


lightweight roof structure


site plan


ground floor plan


south-west elevation 


detail of the ventilated double-layer roof

 

 

project info:

 

client: KSV school, kalkeri, dharwad, india

area: 210 sq.m

year: 2015

construction and fundraising team: PRÉCI 2014 team from ÉTS montreal

contractors: anil kari, prakash kusugal

architects: kumar la noce

structural design: BL manjunath

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news