KUS: machida m
 
KUS: machida m
oct 30, 2011

KUS: machida m

‘machida m’ by KUS in machida, tokyo, japan all images courtesy KUS image © satoshi asakawa

japanese architects KUS (eijiro kosugi, aya utsumi) have shared with us images of ‘machida m’, a two-storey dwelling on the edge of a residential neighbourhood of machida city, tokyo, japan. responding to the lush forest that slopes up to the north of the house, the design creates an open interface through large stretches of windows to directly engage with the natural qualities of the site.

KUS: machida m exterior view image © eijiro kosugi

read as a small and simple structure from the front, the house features a dramatically sloped roof form that reaches up to the forest behind. a set of reinforced walls creates a platform between the street level and the existing topography, placing the dwelling on a flat foundation while generating an outdoor terrace and garden in the approach. the front elevation is pragmatically marked by a door and a large floor-to-ceiling aperture that puts on stage the living space within. the activities of the dining room can be extended out on to the terrace through a system of sliding windows.

KUS: machida m front elevation image © satoshi asakawa

KUS: machida m view into the dining space image © satoshi asakawa

opening to a double-height ceiling, the ground level kitchen and dining space maintains an airy quality and serves as a communal volume that establishes multiple sight lines throughout the house. a slightly elevated room that is directly connected to this space gains definition through contrasting materiality. more private and quiet in character, the second level overlooks the area below as a mezzanine. the angle of the sloped roof form is put on focus through a rhythmic composition of beams which line the ceiling in detail. built-in shelving units flank the layout and even juts out on the east side as an elevated library.

KUS: machida m interior view image © satoshi asakawa

KUS: machida m view of kitchen and dining space image © satoshi asakawa

KUS: machida m view from above of the material palette image © satoshi asakawa

KUS: machida m elevated room image © satoshi asakawa

KUS: machida m view of entrance from elevated room image © satoshi asakawa

KUS: machida m second level image © satoshi asakawa

KUS: machida m elevated library/hallway image © satoshi asakawa

KUS: machida m built-in shelves image © satoshi asakawa

KUS: machida m image © satoshi asakawa

KUS: machida m (left) staircase (right) detail of timber structure images © satoshi asakawa

KUS: machida m image © satoshi asakawa

KUS: machida m second level at night image © satoshi asakawa

KUS: machida m outdoor terrace image © eijiro kosugi

KUS: machida m floor plan / level 0

KUS: machida m floor plan / level +1

KUS: machida m section

KUS: machida m (left) west elevation (right) east elevation

KUS: machida m (left) south elevation (right) north elevation

project info:

site area: 213.16 m2 building area: 68.40 m2 total floor area: 99.58 m2 storeys: 2 structure: timber

structural engineers: yukihio kato / MI+D lighting design: yutaka inaba /for lights main contractor: sansho kensetsu

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

(2 articles)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,264 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine