KUU: minus k house KUU: minus k house
jul 10, 2011

KUU: minus k house

minus k house’ by KUU in nanhui, shanghai, china all images courtesy KUU image © jeremy san / stzernstudio

 

 

 

shanghai-based practice KUU (kok-meng tan, satoko saeki) has sent us images of their most recent project ‘minus k house’, a private dwelling adjacent to the client’s slipper factory in nanhui, china. composed of two components – a weekend house and a residence for the worker – the design is a collection of 3m by 3m volumes that connect to one another to result in a flowing and porous circulation within.

looking in from the exterior image © jeremy san / stzernstudio

 

 

 

while the project was conceived as two separate residences, the design achieves a highly interconnected atmosphere for its inhabitants: a large table placed at the center of the layout acts as the anchor to the space with the rest of the house pinwheeling off of its point. the two kitchens and a pair of courtyards are placed at the table’s four corners, enabling the clients’ and the worker’s families to cook facing one another through a diagonal opening.

facade image © jeremy san / stzernstudio

view of a courtyard image © jeremy san / stzernstudio

 

 

 

a series of intersection wall sections continue the language of the exterior to the interior, making transparent the design’s box-like composition. passageways of each room seemingly spills on to each room, promoting a sense of free movement and openness. while largely connected, careful attention was paid to place the programs of the respective houses at an appropriate distance to promote a comfortable level of privacy. the project is an new type of structure that explores shared housing models at a small scale.

interior view image © jeremy san / stzernstudio

image © jeremy san / stzernstudio

image © jeremy san / stzernstudio

central table looking diagonally into other house image © jeremy san / stzernstudio

kitchen next to courtyard image © jeremy san / stzernstudio

image © jeremy san / stzernstudio

bedroom image © jeremy san / stzernstudio

schematic diagram

site plan

floor plan / level 0

floor plan / level +1

section a-a

section b-b

  • Well I loved the project, I think it has many rminiscences of the Brick houses of Mies van der Rohe, with the different volumes opening the space in the depth of the project, Ithink the way the materials were treated are very honest, you understand how it is structured. I really liked it

    Eduardo Lozano says:
  • one of the most romantic houses i’ve seen in awhile

    dickie says:
  • superduper! I´d like to move in immediately.

    Sandra says:
  • like a mini Habitat

    love the rawness of the whitewashed ragged brickwork

    dbkii says:
  • Guess if you spent most of your life in prison, this might appeal to you. To me it looks like a raw and ugly collection of boxes. Mind you – as teenager I used to hang around in abandoned white-brick buildings. Unfortunately for this project the wooden flooring and warm light does not help to overcome the sensation of being in a soviet era again.

    Taavi says:
  • super cute illustraion!

    able says:
  • Overwhelming texture overshadows interesting spaces. Eventually the mortar in the kitchen (at least) will be black because it is going to be very tough to clean.

    Sparky says:
  • Overwhelming texture overshadows interesting spaces. Eventually the mortar in the kitchen (at least) will be black because it is going to be very tough to clean.

    Sparky says:
  • The interior design is right up there; however I wouldn’t want to be in the dwelling should there be an earthquake d:-)

    Jetwax says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news