L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
image © vito stallone
all images courtesy of L3P architekten

 

 

a modest but unique home designed by swiss practice L3P architekten sits proudly atop a vineyard in dielsdorf. given the mounded nature of the topography, the home is entered through a subterranean concrete garage level while the living spaces are situated in a glass mass taking up a footprint of 5m x 9m elevated above grade. spaces are organized in more of a vertical fashion- the concrete primary structure forms a series of platforms ascending in a spiral manner, each containing a specific function. bedrooms are located at the top, enjoying the greatest views and privacy. the internal structure also plays a key role in defining the use of space by integrating fixtures into the design, so structure and function become one. the large panes of glass that wrap the building directly correspond to the volume of space inside. rooms enjoy a variety of dimensions and floor-to-ceiling heights depending on their specific use. each platform is also directly connected to one another as well as enjoys views of the exterior- a progression through the structure of the home offers a constantly changing landscape. 

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
view from the surrounding yard
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
a walkway of trapezoidal stone plinths leads down to street level
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
garage entrance
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
(left) internal stairs
(right) concrete structure supports the house as well as creating spatial elements such as the bookshelves
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
dining area and kitchen connected by a hammock platform
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
tall reading nook occupying unused space over the stairs
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
(left) living room
(right) bathroom as a continuation of the living room
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
private bedrooms area
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
image © vito stallone

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
image © vito stallone

 

 

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
concrete structure under construction
image © vito stallone

 

 

L3P architekten forms trubel after an ascending vineyard stock
image © vito stallone

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

architect: l3p architekten eth fh sia ag, unterburg 33, ch-8158 regensberg
client: privater eigentümer
engineer: bona + fischer ingenieurbüro ag, rütlistrasse 20, 8400 winterthur; projektverantwortlich urs oberli
landscape architect: vetschpartner landschaftsarchitekten ag, neumarkt 28, 8001 zürich; projektverantwortlich nils lüpke
lighting designer: lichtblick, neufeldweg 6, 5103 möriken; projektverantwortlich thomas schoch, ulli dittrich
construction: wichser akustik & bauphysik ag, 8052 zürich; projektverantwortlich stephan huber
photography: vito stallone, bleicheweg 5/ b5, ch-5605 dottikon
design and construction: 2006 - 2014
lot area: 291m2