located in colmar, france, in the heart of the alsace wine district, ‘la maison des têtes’ (or ‘the house of heads’ in english) is a historical and listed building completed in 1609, whose name stems from the 109 small head sculptures that ornate its renaissance style façade. this building, today a five-star hotel with two restaurants, is one of the major sights in colmar and faces the unterlinden museum that was recently renovated and extended by herzog and de meuron. in addition to an existing brasserie, a restaurant serving traditional french and alsatian dishes, F+F studio’s client eric girardin wanted to create a new restaurant offering a contemporary gastronomy, renovate lobby, common areas, and hotel rooms.


view from street
all photos by camille gharbi and gregory massat

 

 

the access to F+F’s hotel from the street is through a listed paved courtyard shaded under the foliage of climbing vine plants. the lobby which was sombre and heavy with wooden panels, has been treated in a contemporary manner, that contrasts to and highlights the remnants of the thousand year old city wall of colmar that crosses the lobby.


gastronomic restaurant girardin

 

 

the reception was designed as a simple counter, a free terminal, that reduces the distance between guests and staff. it is made of lacquered MDF, also used for the side table and bench. behind a flush door are the back-offices and luggage storage. the restaurant girardin contrasts starkly with the renaissance exterior and rusticity of its setting. the space has a capacity of approximately 30 seats. the atmosphere is airy and calm, centred on the experience of the cuisine.


a detail on the nest

 

 

the only trace of the exterior is in the stained glass windows facing the court. the ceiling consists of a succession non-uniformly curved surfaces, a modern interpretation of the traditional vaults. while referring to traditional clerical and monastic architecture for their sense of calm and introspection, these surfaces are finished with a special coating in order to achieve a perfectly balanced acoustic environment. the walls are painted white, with traditional baseboards and lower panels.

 

 

a hybrid between a screen and yurt, the nest — a centerpiece of the restaurant — is a structure that embraces and coves a table without isolating it, making for a more intimate setting, while defining the overall character of the room. it is made of a cantilevered wooden structure clad with textile scales in a geometrical pattern. the interior is white, outside coloured linen that can be found on the chairs and armchairs.

 

 

the choice of lighting partakes in the staging of the room: half spheres of cast glass sconces scattered on the wall for mood lighting (materials reminiscent of stained glass) and directional lights on the opposite wall for an indirect light via the vaulted ceiling. finally, wedge-shaped mobile carts in white lacquered MDF allow to compose and divide the space in a flexible and variable manner according to the size of the tables and the number of guests planned for the evening. some of these service carts include recesses for wine buckets, other storage space.

 

 

the alsatian region is famous for its refined wines, so a wine cellar is housed underneath the restaurant. it is a place for tasting and promoting alsatian wines, while also developing wine tourism. the access to the cellar is from the adjacent room, a backdrop to the restaurant with its old tiled stove. here a revealed old, scratched, derelict plaster wall and dark colors announce the contrasting mood as opposed to the main restaurant space.


the access to the wine cellar

 

 

the access to the rooms is made through a monochrome ‘lock’ ( either in night blue or taupe gray) that gives access to bathroom, toilet and the room. this space also comprises a cupboard lacquered in the same colour that contains wardrobe and a service column with the minibar and coffee machine. the wood beams and panelling were kept. a desk and an upholstered bench complete the layout.

 

 

 


a detail of the counter in the lobby

 


the cuisine

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news