two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast

Besonías Almeida arquitectos form LA MARINA HOUSE in argentina

 

Besonías Almeida Arquitectos designs La Marina House, situated in Costa Esmeralda, a private coastal development near Buenos Aires. The residence integrates seamlessly with the surrounding landscape characterized by native pastures, young acacia, and maritime pine forests, and preserved wooded areas. The irregularly shaped elevated land ensures privacy, creating a unique urban complex with distinct terrain features. In response to the clients’ preference for exposed concrete, the design prioritizes this material for the entire construction, including significant portions of the interior. While open to contrasting materials, the clients emphasize the importance of zero maintenance. The house is envisioned to accommodate a family of four but designed with facilities for up to twelve people, considering their intention to host friends and occasional rentals. The spatial allocation reserves ample space for social areas, a key focus in summer houses, with only two bedrooms designed for matrimonial use.

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
all images by Hernán de Almeida

 

 

rectangular concrete volumes align with the natural terrain

 

Addressing the topographical challenges, the design team at Besonías Almeida organizes the house into two rectangular prisms at half levels, connected by gently sloping stairs. The elevated volume facing the street contains private spaces, providing privacy from the public road. The lower prism, dedicated to social activities, integrates with the natural terrain, fostering a connection to outdoor spaces. The structural design, featuring only four columns, creates the impression of a suspended concrete prism at the entrance. Utilizing quebracho wood planks, a volume on the access platform houses the garage, hall, storage room, and service room. Concrete furnishings throughout, including beds and storage, align with the client’s preference for durability and minimal maintenance. The formal simplicity is disrupted by the alignment adjustments of the prisms and the folded roofs, introducing variations in orthogonality and natural light, enriching the spatial experience.

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
La Marina House by Besonías Almeida Arquitectos stands in Costa Esmeralda, near Buenos Aires

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
elevated irregular land ensures privacy, shaping a unique residential complex

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
exposed concrete is the primary material, fulfilling the clients’ preference for durability

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
gently sloping stairs connect rectangular prisms, creating a dynamic spatial experience

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
Besonías Almeida Arquitectos’ spatial layout emphasizes generous social areas

besonias-almeida-arquitectos-la-marina-house-buenos-aires-designboom-1800-2

Besonías Almeida addresses topographical challenges, organizing the house into two prisms

two elevated rectangular concrete prisms shape residence on the buenos aires coast
elevated volume facing the street houses private spaces, ensuring privacy from the public road

besonias-almeida-arquitectos-la-marina-house-buenos-aires-designboom-1800-3

lower prism, dedicated to social activities, integrates with natural terrain, fostering outdoor connections

 

1/4
concrete furnishings, including beds and storage, align with the client's preference for uniformity
concrete furnishings, including beds and storage, align with the client's preference for uniformity
formal simplicity is disrupted by alignment adjustments of prisms and folded roofs
formal simplicity is disrupted by alignment adjustments of prisms and folded roofs
variations in orthogonality and natural light enrich the spatial experience at La Marina House
variations in orthogonality and natural light enrich the spatial experience at La Marina House
concrete is used for the entire construction, including significant portions of the interior
concrete is used for the entire construction, including significant portions of the interior

project info:

 

name: LA MARINA HOUSE
architect: Besonías Almeida Arquitectos | @besoniasalmeida

design and project management: Arch. María Victoria Besonías, Arch. Guillermo de Almeida

collaborators: Arch. Micaela Salibe, Arch. Gisela Giovanetti, Hernán de Almeida

location: Costa Esmeralda, Buenos Aires, Argentina

photography: Hernán de Almeida

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

architecture in argentina (180)

besonias almeida (9)

concrete architecture and design (719)

residential architecture and interiors (3957)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5