labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers
 

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

vienna-based design & architecture labvert has completed RIMOWA‘s flagship store on the main shopping street of the ginza district, tokyo. the 500 sqm retail landscape blends western design with japanese cultural traditions in a minimalist space that focuses on the essentials of the legendary german luggage manufacturer.

labvert connects the floors of rimowa's flagship store in ginza with woven room dividersall images © daici ano

 

 

under the direction of stephan vary, labvert has created a zen-inspired interior, drawing from japanese rock gardens, and especially from the famous zen garden ryoan-ji. sweeping, dynamic lines run through the store, while woven room dividers connect the two floors vertically and create a point of attraction within the room. the baskets are a modern interpretation of japanese handicraft, referencing the traditional shoji – the sliding doors or room dividers made of bamboo and translucent paper – forming intricate braids made of filigree oak wood slats and handmade washi paper.

labvert connects the floors of rimowa's flagship store in ginza with woven room dividers

 

 

a sweeping staircase leads to the upper floor as a continuation of the flowing lines, where customers can find the client care center and the in-store workshop, which, separated by a large glass wall, offers full insight into the craftsmanship of the suitcase manufacturers. selected materials add to the bright, minimalist atmosphere of the shop and create a quiet background for the focused presentation of the suitcases. subtle contrasts between flowing and angular, as well as different materials, such as warm wood to cool metal, communicate the contrast between modernity and selected quotes from the rich cultural heritage of japan.

 

‘what made the ginza project particularly interesting was that we had to develop a specific concept just for this location,’ notes stephan vary. ‘it was important to stay true to the RIMOWA brand identity and at the same time to create an experience that highlights the cultural synergies with japan.’

labvert connects the floors of rimowa's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividerslabvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividerslabvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

labvert connects the floors of RIMOWA's flagship store in ginza with woven room dividers

 

 

project info:

 

name: RIMOWA ginza

architect: labvert

local architect: higo design associates

address: yamato building, 7-9-17, ginza, chuo-ku, tokyo, japan customer: RIMOWA japan co., ltd.

executive building company: j.front design & construction

freestanding furniture: sofas by vitra, stools by ariake collection

gross floor area (ground floor + upper floor): 507 m2 (5,457sqft)

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,319 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine