a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china
 

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

to design ‘swan harbor park’ in suzhou, lacime architects sought to bring traditional chinese aesthetics into a contemporary building. the project, which covers a vast footprint of 12,916.69 ft2 (1200 m2), meets modern demands while combining ancient elements and in particular, showcasing jiangnan culture and suzhou’s regional cultural inheritance. 

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china designboom

all images © schran images

 

 

jiangnan culture is known for its poetry, literature and arts. with a region characterized by serene hills and lakes, the new intervention by lacime aims to unite a functional program with this delicate, poetic spirit. 

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china designboom

 

 

the functions are arranged around a central enclosed courtyard space, harking back to traditional chinese architecture. one corner of the volume bends down over the water, extending into the surrounding landscape to represent ancient chinese culture by underscoring the unity between heaven and earth, while giving the building a light and dynamic appearance. the façade is designed with huge floor-to-ceiling glazing and a number of long curtain wall columns to resemble traditional wooden grating and achieve a visual connection between the indoor and outdoor environment.

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china designboom

 

 

the roof is clad with slates commonly seen in southern china. the selection of this material highlights the simple yet elegant architectural language of jiangnan, while the natural texture provides an effective contrast with the light and transparent glass curtain wall. stainless steel columns order the main façade, and to reduce construction cost, the elevation is segmented. in these segments, stainless steel perforated plates have been installed to make the façade look more refined.

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china designboom

 

 

to make the stainless steel columns of the main façade appear thinner, a trapezoid cross section has been used utilized. the outermost width is only 5cm, and along with a grooved design, it delivers a thinner and more refined look. simple and pared-back colors are reflected in the surrounding water, bringing a sense of tranquility. 

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china designboom

 

 

ultra clear glass is used for the façade, huge and transparent. sunlight floods the indoors in the daytime, while at night the elevation illuminates the park. in the interior, industrial metal plates are combined with graceful curves, which are adopted to convey the poetic features of jiangnan. aside from the traditional aesthetics of jiangnan, new materials and new techniques have also been applied, resulting in a contemporary building that harmonizes with the local history and culture. 

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china designboom

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

a curved slate roof tops lacime architects' suzhou swan harbor park in china

 

 

project info: 

 

project name: suzhou swan harbor park

location: yizi street, taihu new town, suzhou (suzhouwan north metro station), china

owner: R&F GROUP, KWG GROUP HOLDINGS

architectural design: lacime architects

chief designers: song zhaoqing, jin guangxian

design team: shang yule, zhang yi, ju yicong, liu xiaoyan

owner’s design team: yang hua, chen qiang, hu yun, ji qing, nie haiming, feng jiasheng, zhang sichen

construction drawing design: CSIAD

curtain wall design: jiawei curtain wall design

curtain wall design team: gui zubao, sheng anqi, wang yibo

interior design: WJID

landscape design: shanghai wendao landscape design

floor area: 12,916.69 ft2 (1200 m2)

design period: december 2018

completion: september 2019

photography: schran images

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,074 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine