lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares
 
lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares
apr 06, 2012

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares

‘la compartida by lacroze miguens prati, tajamares de la pedrera, rocha, uruguay image © gustavo sosa

 

 

 

buenos aires-based practice lacroze miguens prati have completed ‘la compartida’ a residence positioned within a field in tajamares de la pedrera, rocha, uruguay. a minimal rectilinear volume stretches along a northeast to southwest axis. a low-profile roof spans the continuous interior, with a stepped profile to introduce natural daylight through a clerestory band. glass walls enclose a central living space, offering views to the meadow in either direction. the quaint size of the common areas is expanded by visual transparency to the rolling landscape.

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares pool and glass walls parallel the linear volume image © gustavo sosa

 

 

the interior opens to a veranda which borders each side of the building, one containing a swimming pool which parallels the facade. the end wing contains the master bedroom while the opposing half of the home is subdivided to create two intimate spaces, large enough for individual sleeping quarters.

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares pool and patio image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares living space opens to the expansive landscape through glass wall enclosure image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares nearby marsh image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares at dusk image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares living space opens to the pool and then the deserted landscape image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares pool image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares at night image © gustavo sosa

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares site plan

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares floor plan / level 0

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares section

lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares elevation

 

 

project info:

 

partner in charge: francisco prati
 architects: LMP architects location: tajamares de la pedrera, rocha, uruguay. 34º s – 54º w.
 construction: trucco + robuschi 
 photography: gustavo sosa lot area: 5.000 sqm floor area: 120 sqm works budget: 100.000
 USD materials: concrete structure, exposed concrete slabs, concrete block walls, continuous concrete paving, aluminum windows 

Save

  • taste is a personal thing and i actually like this. when you\’re indoors, all you see from either side is the landscape. instead of feeling cramped i think it would open up the space and make me feel very liberated.

    mckenzie
  • LOL, No coyotes in the area, go study some geography!
    Agree with the squeezed dining table , even worse, the “kitchen corridor”, I would rather have it in the living area with a bar/table.
    The overall layout is ok with the landscape and the winds, also the walls provide some privacy form the neighboring lots, (which are not yet built)

    primo
  • @Hans, there is a Mc Donalds nearby I think.. and a minefield in front of the pool for the coyotes..

    eelco
  • Fria y fea. La terminacion de los muros exteriores dan la sensacion de que los terminaron asi nomas por no pensar, de haber usado piedra , madera o cualquier otra cosa hubiese sido mejor. La piscina tiene unos muros pegados que hacen que parezca que estas en un patio en vez de darte la sensacion de estar donde realmente estas, mas alla que sirvan para parar el viento etc. La verdad que no me gusto nada!

    frik
  • no i dont like it. If i was to look for a creative home to live in, i wouldnt even consider this for a second. how does this feels homely,cozy or even a sense of feeling of being home? what makes this worthy of being bought or even a place to live? It looks like a mix of retro home in a rectangular transportation bin and 70’s office space. where is the kitchen? and the swimming pool… really? it doesnt even have protection from wild animals like coyotes if you’re gonna go swimming at night.

    Hans from ID
  • pretty nasty the way the dining table is squeezed in on the plan – luckily it looks like someone with a tad more common sense located things in the actual installation

    dbkii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,034 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine